ХРВАТИ ЗАБРИНУТИ: Ако ми одбијемо, Срби неће!

ХРВАТИ ЗАБРИНУТИ: Ако ми одбијемо, Срби неће!

25 октобра 2016

zastave hrvatske srbije 720

Хрватски медији пишу да су Канађани спремни да преселе производњу у Србију, уколико Славонци престану да сеју уљарице за биодизел.

Плодна славонска поља као вредан ресурс у производњи горива препознали су Канађани из инвестиционог фонда „Униглоуб капитал труст“, који су најавили да би у индустријском парку у Новој Градишки градили фабрику биодизела.

Погон са најсавременијом технологијом која би задовољавала све еколошке стандарде био би на 20 до 25 хектара и у њему би се годишње произвело чак 250.000 тона биодизела, највише за извоз у ЕУ. Фонд вредан 35 милијарди долара улаже широм света у енергетику, инфраструктуру и туризам, а долазак у осиромашени крај источне Хрватске, где су спремни да уложе 60 милиона евра, звучи охрабрујуцће и за пољопривреднике.

Основни услов је да се обезбеди површина од најмање 7000 хектара у кругу не вец́ем од 70 километара од Нове Градишке – казали су представници инвеститора Ермин Поредош и Жарко Блау, који су пројекат представили и градским властима.

На потезу су ратари, који цће добити и бесплатно семе и едукацију, пронађу ли интерес за сетву уљарица и учешцће у пројекту. Која ц́е се тачно култура користити у производњи горива, показаће испитивање земљишта на основи којег ће се и утврдити да ли ће то бити уљана репица, соја, сунцокрет итд.

Уколико сељаци не пристану на понуду која би им, према обећањима, осигурала и опипљив профит, имацће за чиме да жале, јер, како пише Вечерњи лист, Канађани су спремни да одмах све преселе у Србију. Лист наводи да им је овде понуђена површина од 20 хиљада хектара за производњу уљарица за биодизел.

Тамошњи медији наводе да је ово прилика коју не би смела да пропусти ни држава, која се обавезала као чланица ЕУ да производи одређене количине биодизела и меша их са минералним дизелом.

(Вечерњи лист)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u