Hrvati žele da živimo u strahu

Hrvati žele da živimo u strahu

12 jula 2013

hapsenje-srba-hrvati-1373577126-338203-1343162204Samo 10 dana po ulasku u Evropsku uniju, Hrvatska je svojim državljanima Srbima dala do znanja da se značajnom boljitku ne nadaju. U iznenadnoj spektakularnoj policijskoj akciji u Trpinji kraj Vukovara, u četvrtak je 12 žitelja ovog mesta uhapšeno pod sumnjom da su 1991. godine počinili ratni zločin nad Hrvatima.

Meštani, njih oko 1.400, ove najbrojnije srpske opštine u Hrvatskoj, u petak su se unezvereno trzali na svaki zvuk automobila pred svojom kućom. Ulice su bile puste, život koji je ovde proteklih 16 godina, od završetka mirne reintegracije, tekao normalno, odjednom je paralisan.

Tek malo olakšanje izazvala je vest da su u međuvremenu trojica Srba puštena na slobodu. Ostaloj devetorici u subotu ističe 48-časovno zadržavanje u pritvoru.

– Zgranuti smo i zatečeni ovim dešavanjima – kaže načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.Među uhapšenicima su dvojica penzionisanih policajaca, a jedan je još uvek aktivan u toj službi. Ostali osumnjičeni su mahom zemljoradnici. Najmlađem su 42, a najstarijem 60 godina. Najviše nedoumica izazvalo je hapšenje bivšeg načelnika opštine, koji je tu funkciju obavljao od 1997. do 2001. godine.

Ni on, ni Srbi koji su lojalno obavljali svoj posao u hrvatskim policijskim uniformama, svih proteklih godina nisu bili sumnjivi hrvatskom pravosuđu. Sve do četvrtka ujutru.

– Šta nam se ovo opet događa? Ima li kraja mukama za nas Srbe? – kaže N. M., šezdesetogodišnji Trpinjac.

– Neka se kompletno hrvatsko pravosuđe nekoliko meseci bavi nama, neka pročešlja slučaj svakog Srbina pojedinačno i onda neka nam kažu: ljudi, ovo je kraj, opustite se, živite…

Njegov komšija S. L. odmahuje rukom:

– Znaš i sam da se to nikada neće desiti. Oni hoće da mi uvek živimo u strahu. Da onima koji su otišli ne pada na pamet da se vrate, a mi koji smo preostali da počnemo da razmišljamo o odlasku.

Trpinjci su zaista živeli mirno i opušteno. Marljivi su to ljudi, odani plodnoj slavonskoj oranici. Većina se bavi zemljoradnjom.

– Kuda mi odvodite muža? Pa trebalo je da mi danas odradimo na njivi veliki posao, da baliramo slamu… – u neverici je kršila ruke sredovečna tamnokosa meštanka Trpinja u četvrtak rano ujutru pred petoricom maskiranih hrvatskih policajaca koji su im oko 6.30 banuli u kuću.

Osumnjičenog 55-godišnjeg domaćina policajci su našli u kupatilu. Bio je samo u donjem vešu, ali su ga ipak prislonili uza zid. Nije se opirao pri hapšenju, pa je za razliku od ostalih priveden u stanicu bez lisica na rukama.

– Zadržali su se kod nas blizu tri sata – kažu ukućani.

– Pretresli su nam kuću od poda do tavana. Odneli su neprijavljenu pušku M-48, muževljevu vojnu knjižicu i nekoliko ratnih fotografija. Iz drugih kuća pokupili su ratne maskirne uniforme koje su naše komšije čuvale kao uspomenu. Prema informacijama porodica, u pritvoru hrvatski policajci nisu primenjivali silu, ali su neka ispitivanja trajala po desetak sati.

Trpinjci su uhapšeni na osnovu naloga Županijskog suda u Osijeku, a povodom prijava Hrvata iz okoline, koje su tom sudu dali još 2001. godine.

Na pitanje – zašto su baš u ovom trenutku otvoreni dosijei koji su čamili u nekom sudskoj fioci 12 godina – niko nema odgovor. Kao što niko Trpinjcima ne govori ni da li je ovo početak ili kraj njihovim mukama.

– To hrvatska vlast i želi – da mi Srbi nikada spokoja u ovoj državi više nemamo. Zar se ovo zove život? – kažu ogorčeni Trpinjci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *