ХРВАТИ ЗВЕЦКАЈУ ОРУЖЈЕМ НА КОСМЕТУ: Шаљу своју елитну војску!

HRVATI ZVECKAJU ORUŽJEM NA KOSMETU: Šalju svoju elitnu vojsku!

20 oktobra 2020

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav KFOR po prvi put uputi borbena pešadijska četa.

Sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima. Zagreb je uključen i u razvoj takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) kroz rad NATO tima za vezu i savetovanje (NALT).– Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donetu tu odluku…Mi imamo već dole našu vazduhoplovnu komponentu, vojno-obaveštajnu komponentu i nacionalni element podrške – izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na vežbi „Sposobnost 20“.

Na toj vežbi održanoj prošlog meseca ocenjivana je i obučenost motorizovane čete koji bi trebalo da bude upućena u KFOR. Ona će 2021. godine biti u statusu spremnosti za pokret (stand baj).

Analitičar portala Obris Igor Tabak navodi da još nije izvesno da li će Zagreb povećati svoj kontigent na Kosovu i Metohiji 2021. jer ta tema još nije došla pred parlamentarnu proceduru.

– Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i to nije aktivnost koja bi u Hrvatskoj budila neku posebnu pažnju i emocije. Takva misija je ujedno i bitno manje opasna od, recimo, Avganistana – dodaje on.

Portal Obris podseća da za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika treba obezbediti podršku Vlade, resornog skupštinskog odbora i parlamenta ali i procenjuje da je to nešto što bi, po svemu sudeći, „moralo da se dogodi do kraja godine“.

Ukoliko Zagreb bude pojačao kontigent u terorističkoj tvorevini Kosovo to bi značilo priključivanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. One sada imaju znatan udeo u odnosu na ukupnu brojnost KFOR-a koja iznosi 3.419 ljudi.

Mađarska u toj misiji ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53 i Crna Gora jednog oficira. Najnoviji kontributor je Severna Makedonija koja je na Kosovo 17. oktobra uputila 44 vojnika. Budimpešta je već ranije iskazala ambiciju da preuzme rukovođenje KFOR-om i ojačala brojnost kontigenta.Zagreb bi povećanim angažmanom u lažnoj državi dobio dodatnu referencu u okviru NATO i mogućnost da u uslovima niskorizične misije kakav je KFOR unapredi kapacitete prilagođene potrebama Alijanse.

Hrvatska inače od ranije ima veoma razvijene odnose sa vlastima u Prištini u oblasti bezbednosti, pre svega na planu obuke i školovanja, a na taj način dodatno se unapređuje i obaveštajno deloanje u regionu.

Za razliku od Srbije koja se zbog vojne neutralnosti nalazi van bezbednosnih mehanizama, Hrvatska tako nastoji da dodatno učvrsti svoju poziciju u regionalnim okvirima, u okviru saradnje koju već ima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

(balkansec.net)

KOMENTARI5 komentara

 1. Sve Je Potaman says:

  Ako vala, Domobrani će naš dom da brane. Našu lijepu domovnu na Kosmetu. Valjda je ostalo dovoljno Srba i Vrba, još samo fali i Hitler da vaskrsne i da ode na Kosovo da brani srbe, jevreje i rome. Srećno!

 2. Gardista says:

  Po nalogu vatikana sve prolazi, a nas nigde pa ni u srbistanu.

 3. petrovgrad says:

  Tamo su zbog debelih dnevnica. Do skoro su Slovenci brinuli za svoje dnevmice.Baš su oni zainteresovani za Kosovo, koliko i za prošlogodišnji sneg. Izgubili su milon stanovnika odnosno 1/3 svoje populacije nakon što su "oslobodili" domovinu. Je... takvo olobadjanje. KAO POBEDILI U RATU A IZGUBILI U MIRU. Nismo mi Srbi jedini koji gube u miru. Hrvati su baš zaribali u miru. Domovina im je pretvorena u napuštene i nenaseljene teritorije, kao u Černobilu. Pukli su hrvati skroz na skroz. Za dvadeset godina imaće stanovnika kao region Niša.

 4. VRSK says:

  Ja zabole njih za bilo šta na Kosovu samo je bitno da se vrate živi i zdravi sa po 5 hiljada eura po mesecu u domovinu, za ostalo će lako. To nisu nikakvi vojnici ili komandosi ili šta god. To su kukavice Hrvati i jedino što je sigurno to je da ih nećemo moći izvući iz srpskih sela i restorana gde je dobra klopa i kapljica! Tako da dobro nam došli sa novčanicima dragi Hrvati!

 5. petrovgrad says:

  U prilog komentara VRSK iznosim saznanja da je u srpskim sredinama veoma unosan posao za organizovanje rođendana, dolaska porodice stranih mirovnjaka i ostale zabave. Oni iz Prištine naručuju organizovanje u Severnoj Mitrovici zabave, rođendanske torte i sl. Kada je slovenački kontigent čuvao jedno povratničko selo na KiM, tražili su od meštana da urgiraju kod njihove komande da budu ponovo u zaštiti tog sela. Dok su čuvali povratnike uvek je neko od povratnika bio sa njima na usluzi, kafa sok, čašica razgovora i neka kapljica. Duge su to noćne smene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *