ХРВАТИ ЗВЕЦКАЈУ ОРУЖЈЕМ НА КОСМЕТУ: Шаљу своју елитну војску!

ХРВАТИ ЗВЕЦКАЈУ ОРУЖЈЕМ НА КОСМЕТУ: Шаљу своју елитну војску!

20 октобра 2020

Хрватска ће од наредне године утростручити војно присуство на Косову и Метохији уколико Влада и парламент те земље буду прихватили предлог да се у састав КФОР по први пут упути борбена пешадијска чета.

Садашњи контигент те земље на Косову чини 38 људи са два транспортна хеликоптера Ми-17 и штабним официрима. Загреб је укључен и у развој такозваних Косовских снага безбедности (КСБ) кроз рад НАТО тима за везу и саветовање (НАЛТ).– Наш контигент би до почетка 2021. године требало да броји 145 припадника. Чекамо да се донесе одлука свих оних институција у Хрватској које морају донету ту одлуку…Ми имамо већ доле нашу ваздухопловну компоненту, војно-обавештајну компоненту и национални елемент подршке – изјавио је командант Хрватске копнене војске генерал Борис Шерић на вежби „Способност 20“.

На тој вежби одржаној прошлог месеца оцењивана је и обученост моторизоване чете који би требало да буде упућена у КФОР. Она ће 2021. године бити у статусу спремности за покрет (станд бај).

Аналитичар портала Обрис Игор Табак наводи да још није извесно да ли ће Загреб повећати свој контигент на Косову и Метохији 2021. јер та тема још није дошла пред парламентарну процедуру.

– Хрватска није једина НАТО држава која тамо учествује и то није активност која би у Хрватској будила неку посебну пажњу и емоције. Таква мисија је уједно и битно мање опасна од, рецимо, Авганистана – додаје он.

Портал Обрис подсећа да за додатно ангажовање око 100 хрватских војника треба обезбедити подршку Владе, ресорног скупштинског одбора и парламента али и процењује да је то нешто што би, по свему судећи, „морало да се догоди до краја године“.

Уколико Загреб буде појачао контигент у терористичкој творевини Косово то би значило прикључивање тренду јачања присуства регионалних војски у тој мисији. Оне сада имају знатан удео у односу на укупну бројност КФОР-а која износи 3.419 људи.

Мађарска у тој мисији има 418 војника, Словенија 271, Грчка 119 и Румунија 53 и Црна Гора једног официра. Најновији контрибутор је Северна Македонија која је на Косово 17. октобра упутила 44 војника. Будимпешта је већ раније исказала амбицију да преузме руковођење КФОР-ом и ојачала бројност контигента.Загреб би повећаним ангажманом у лажној држави добио додатну референцу у оквиру НАТО и могућност да у условима нискоризичне мисије какав је КФОР унапреди капацитете прилагођене потребама Алијансе.

Хрватска иначе од раније има веома развијене односе са властима у Приштини у области безбедности, пре свега на плану обуке и школовања, а на тај начин додатно се унапређује и обавештајно делоање у региону.

За разлику од Србије која се због војне неутралности налази ван безбедносних механизама, Хрватска тако настоји да додатно учврсти своју позицију у регионалним оквирима, у оквиру сарадње коју већ има са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом.

(balkansec.net)

KOMENTARI5 коментара

 1. Sve Je Potaman says:

  Ako vala, Domobrani će naš dom da brane. Našu lijepu domovnu na Kosmetu. Valjda je ostalo dovoljno Srba i Vrba, još samo fali i Hitler da vaskrsne i da ode na Kosovo da brani srbe, jevreje i rome. Srećno!

 2. Gardista says:

  Po nalogu vatikana sve prolazi, a nas nigde pa ni u srbistanu.

 3. petrovgrad says:

  Tamo su zbog debelih dnevnica. Do skoro su Slovenci brinuli za svoje dnevmice.Baš su oni zainteresovani za Kosovo, koliko i za prošlogodišnji sneg. Izgubili su milon stanovnika odnosno 1/3 svoje populacije nakon što su "oslobodili" domovinu. Je... takvo olobadjanje. KAO POBEDILI U RATU A IZGUBILI U MIRU. Nismo mi Srbi jedini koji gube u miru. Hrvati su baš zaribali u miru. Domovina im je pretvorena u napuštene i nenaseljene teritorije, kao u Černobilu. Pukli su hrvati skroz na skroz. Za dvadeset godina imaće stanovnika kao region Niša.

 4. VRSK says:

  Ja zabole njih za bilo šta na Kosovu samo je bitno da se vrate živi i zdravi sa po 5 hiljada eura po mesecu u domovinu, za ostalo će lako. To nisu nikakvi vojnici ili komandosi ili šta god. To su kukavice Hrvati i jedino što je sigurno to je da ih nećemo moći izvući iz srpskih sela i restorana gde je dobra klopa i kapljica! Tako da dobro nam došli sa novčanicima dragi Hrvati!

 5. petrovgrad says:

  У прилог коментара ВРСК износим сазнања да је у српским срединама веома уносан посао за организовање рођендана, доласка породице страних мировњака и остале забаве. Они из Приштине наручују организовање у Северној Митровици забаве, рођенданске торте и сл. Када је словеначки контигент чувао једно повратничко село на КиМ, тражили су од мештана да ургирају код њихове команде да буду поново у заштити тог села. Док су чували повратнике увек је неко од повратника био са њима на услузи, кафа сок, чашица разговора и нека капљица. Дуге су то ноћне смене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u