ХРВАТКСИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ: Чувајте се Војске Србије!

HRVATKSI MEDIJI UPOZORAVAJU: Čuvajte se Vojske Srbije!

29 oktobra 2019

U poslednjih nekoliko godina zemlje članice NATO-a, sada ih ima 28, u pravilu značajnije podižu vojnu potrošnju, naročito nakon učestalih kritika iz SAD.

Te kritike su se na zadnjem samitu ministara odbrana članica već pretvorile u poluultimatum.

SAD su svim članicama koje još nisu dostigule ciljanu stopu od dva odsto BDP-a kao minimum izdvajanja za vojsku dao rok od šest nedelja da konkretno, na papiru, navedu kako to postići, piše Večernji list.Listu, naravno, predvode SAD s 3,42 odsto BDP-a, sledi Grčka s 2,24, Estonija se popela na 2,13 odsto kao i Velika Britanija. Rumunija je ojačala s 1,4 na 2,04 odsto, Poljska i Letonija su na 2,1 odsto. Litvanija je blizu, na 1,98 odsto, Turska na 1,89, Francuska 1,84, pa sledi Hrvatska s 1,75 odsto. Do nje je Slovačka s 1,74 odsto a slede Norveška s 1,70, Crna Gora 1,65, Bugarska 1,61, Portugal 1,41, Nemačka 1,36, Holandija i Danska 1,35, Kanada 1,27, Albanija 1,26, Italija 1,22, Mađarska 1,21, Češka 1,19, Slovenija 1,04, Belgija 0,93, Španija 0,92 odsto, a ubedljivo je poslednji (i najbogatiji) Luksembourg s 0,55 odsto.

Poluultimatum NATO-a i SAD očito znači da se menjaju pravila i „igra“ postaje ozbiljnija za članice saveza.

Da li je li ovo najava da bi oni koji ne troše dovoljno za vojsku mogli ugroziti svoje članstvo u Savezu? Stvaranje nove paradigme moći između SAD, Rusije i Kine znači i novo redefinisanje NATO-a. SAD više ne žele da budu besplatni vojni i sigurnosni patron evropskim zemljama.

Hrvatski stručnjak za bezbednost Marinko Ogorec zasad ne veruje da će se odmah pred članice staviti izbor ili dva odsto BDP-a za vojsku ili napolje iz NATO-a, ali kaže da prelazni period neće biti dug i da hrvatski državni i vojni vrh o tome mora i te kako da vodi računa i bude svesan obaveza koje će proizlaziti iz dokumenta koji će za šest nedelja predstaviti NATO-u.

Istovremeno, Srbija je u zadnje tri godine znatno povećala vojni budžet, ugovorila značajne i kvalitetne vojne nabavke novih sistema i saradnju s Rusijom i Kinom, a brzo obnavlja i domaću vojnu proizvodnju, s jasnim ciljem da opet postane vojno dominantna na jugoistoku Evrope, priznajući da je samo Rumunija jača.

Ogorec potvrđuje da se Srbija postupno profiliše kao ozbiljna vojna sila na jugoistoku Evrope. Srpska saradnja s Rusijom je vrlo intenzivna, pri čemu je potrebno naglasiti da je uz Belorusiju Srbija jedina evropska država koja je pristupila ruskom ODKB-u, organizaciji za kolektivnu bezbednost, doduše na nivou promatrača, ali s tom vojno-političkom asocijacijom redovno učestvuje u zajedničkim vežbama, ističe Ogorec.„Mislim da je krajnje vreme da o takvom razvoju srpske vojne moći povedu računa sve relevantne institucije RH“, upozorava Ogorec.

Činjenica je da se ubrzano menja i geopolitička slika i raspored vojne moći i u jugoistočnoj Evropi, piše hrvatski portal.

Sve se države, naime, ubrzano naoružavaju – Mađarska, Rumunija, Bugarska, sporo ih prati Hrvatska, a Srbiji to odgovara jer tako svojoj javnosti lako može da objasni znatno povećanje vojnih izdataka, sada već od gotovo milijardu dolara godišnje. Srbija spretno koristi donacije i pomoć ruskih i kineskih stručnjaka u razvoju oružja, zaključuje „Večernji list“.

KOMENTARI23 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Kak ste vi Srbijanci opasni, najopasniji na traktorima. Bili u malom špeceraju, kupili ste jedan Pancir, cijela Hrvatska se trese zbog obrambenog oružja.

  • Srpkinjica says:

   Samo ti Jura kuliraj i gledaj sta Srbija radi. Samo ime grada iz kojeg si oznacava buduce teritorijalne granice lijepe vase .

  • Aleksandar says:

   Jura, nasi nesretni Srbi koje ste proterali u vasoj oluji uz pomoc Amerikanaca su poslednji Srbi koje cete proterati... Sledeci put cemo vam poomiti zube tako da ih vise nikad necete imati. Vi ste poynati po junastvu u ubijanju civila, yena, dece, staraca. Takvi ste bili 41 takvi ste i 91.

  • Flash Pimpek says:

   E Gospe ti Sinjske Jure sto moram sa lopatom da se krizim. Rekal sam ti jedi pun tanjur samoborske kremsnite. Ako ti nije dosta ti pojedi i moje Kremsnite.

  • padre says:

   Budi miran Jura, tvoj Samobor nije u planu!Samo nam još ti trebaš!

  • Branko says:

   E magarče jedan. Pa ovo je analiza vašeg "stručnjaka". A šta vas zabole k...c šta mi radimo.

  • Istina says:

   Bilo bi vam bolje da vidite svoju avtobusijadu kako bežite iz lijepe vaše, a gore vas u Nemačkoj dočekuju kao jeffinu radnu silu... Kopajte po kontejnerima, za Srbski pancir i S400 nemojte previše da brinete...

  • Roy says:

   Jurice gore ti Plitvicka Jezera. Migranti pale sumu i nadiru u bataljonima iz Bosne.

  • doktrina soka says:

   Juri Jura mogho bi te traktor stici,na tvom obecanom ameridkom tenku,jer vele ameri,nema badava plati pa mlati,a vi svorcika,ala su vas navukli.

  • Hor says:

   Najveća vaša "pobjeda" je raketiranje traktora i civila. Da drugu imate rado bi je pominjali zar ne?

  • Marko st says:

   U ludari vam opet pustili internet?

  • Gile says:

   Kurvati su najopasniji za civile to svi u Evropi znaju. Za vas su ISIS Al qaida i slične ubice mala dečica. Vi ste kukavički sadističk okot

  • NIKOLAJ DRUGI ROMANOV says:

   Jura za vreme Srbskoga kralja BODINA VOJISLAVLJEVIĆA zagreb se zvao SRBINOVO, jura uskoro će se zvati ponovo SRBINOVO.

  • MIŠA says:

   Jura iz Samobora nešto zbori, ćuti bre bu..lo šta ti znaš šta je vojska da je sreće da su na čelu JNA bili normalni ljudi ne bi bilo ni Hrvatske ni Jure , nego su vas štedeli pa sad slavite pobede gde nje bilo dve strane, jadni ste vi i vaša debela Kolinda zajedno, F U J

 2. Osvetnik says:

  Zamolio bih Administratora ove stranice da više reaguje na provokacije od strane ovog provokatora. A tebi jure, KOMPLEKSAŠU, poručujem da ideš na svoje internet stranice i nas ostaviš na miru. Zauvek.

 3. M says:

  Pa,očigledno je da bi Hrvatskoj bilo pametnije kupiti helikoptere izviđačke,borbene i transportne,a koji mogu"čučnuti"i izbjeći S-400 itd.,nego preskupe avione koji će biti prelake mete bez skupe podrške elektronske,dronske,masovnoraketne itd.!U tom smislu hvala Srbiji na podršci inteligentnijim razmišljanjima u Hrvatskoj,možda bude i koristi od toga i za Hrvatsku!Iako nemora biti međusobnog rata,bit će nevolja i bez toga!

 4. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  KROmanjonski kopaci po kontejnerima su najjaci u kopanju po kontejnerima i masovnom i histeticnom preplivavanju Save po zimi ;-)))

 5. M says:

  Ne,najjači su u onome za što su pozvani i što će tek biti,a zapisano je odavno!

 6. milorad2 says:

  Opet ustaše na ovom portalu.Vrlo je zabavno gledati njihove komentare jer to su prve životinje koje izgleda umeju da pišu.Da je darvin ovde krstio bi se i levom i desnom sigurno.Medjutim, teorija evolucije nije jednosmerna, neki se uzdižu a neki propadaju na niže nivoe tako da mislim da je sposobnost ustaša zaostatak iz predjašnje evolucione faze, kada su još bili deo ljudskog roda,ali vrlo brzo će se to pretvoriti u nerazumljivo režanje ako nastave ovako da padaju, i zato mislim da ih treba ostaviti na portalu, dok ne budemo na kraju od njih čitali recimo, "grrrarghuuurrkkkgrrr", jer oni ubrzano idu ka tom nivou a to će biti i dokaz darvinove teorije evolucije za one koji misle da to ne postoji.Vidite, svet jeste stvoren od tvorca ali njegova tvorevina nije bila ono što smo mi danas ili ono što vidimo danas a ustaško nazadovanje na toj lestvici je upravo dokaz te teorije, i jedina greška darvina je što je on mislio da evolucija ide isključivo UNAPRED.

  • Istina booli says:

   Pa vi srbi ste isti, da ste životinje ste pokazali u 90-ma. Pozdrav iz Dežele

 7. M says:

  Da Bog ne šalje svoje Poslanike među ljude,nitko se ne bi Spasio!Nego je Bog Velik i Milostiv,da nitko pored njega ne propadne!Sve što je stvorio,jest stvorio da s Njim i u Njemu jednom bude zajedno u Jedinstvu,Miru i Ljubavi!O čemu to vi neki pišete?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *