ХРВАТИ НЕ ОДУСТАЈУ: Држава спонзорише „БАЛ ВАМПИРА“ у БЛАЈБУРГУ

HRVATI NE ODUSTAJU: Država sponzoriše „BAL VAMPIRA“ u BLAJBURGU

14 marta 2019

Predsednik Hrvatskog sabora i generalni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je da će komemoracija na Blajburškom polju u Austriji ipak biti održana i da će Parlament biti pokrovitelj.

Uoči sednice zagrebačkog HDZ-a, Jandroković je rekao da je glavni cilj da se održi komemoracija žrtvama, ubijenim na kraju Drugog svetskog rata.

On je dodao da je o načinu održavanja komemoracije na Blajburgu više puta razgovarano i da se očekuje da će nakon završetka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Austrijske biskupske konferencije biti utvrđena „ona procedura koja je moguća od strane HBK, dakle, da organizuju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom“.Rimokatolička crkva u Koruškoj odbila je ranije ovog meseca molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instrumentalizacije tog događaja, ali Jandroković kaže da se zabrana biskupije odnosi isključivo na biskupa, ali da misu može da drži sveštenik.

„Što će biti u idućim danima — to ćemo videti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor biće pokrovitelj te komemoracije na Blajburgu“, rekao je Jandroković.

On je istakao da je cilj da se iskaže poštovanje onima koji su tamo ubijeni bez suda i presude.

„Apelujem na sve, kako one s leve strane koji negiraju uopšte taj zločin i koji bi najradije da te komemoracije ni nema, tako i na one koji se pozivaju da su na desnoj strani političkog spektra i koji bi tu želeli nekakve političke bodove, koji bi želeli da slave Nezavisnu državu Hrvatsku i ustaški režim, da to nije dobro, da to mi osuđujemo, ali želimo da održimo komemoraciju žrtvi“, kazao je Jandroković.

Na pitanje da li je saglasan da se kod većine ubijenih radi o poraženoj ustaškoj vojsci, Jandroković je odgovorio kontrapitanjem:

„A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?“

Svi zaslužuju da im se sudi, dodao je predsednik Hrvatskog sabora.

„Ako su počinili teške zločine, onda za to treba i da odgovaraju, pa i najstrožim kaznama, ali ubiti nekoga bez suda je svakako zločin“, rekao je Jandroković.

KOMENTARI8 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Meni nije jasno zbog čega bi i odustali kada im se sve šta su zacrtali i ostvaruje? Pa nisu oni kao naši što su odustali od RSK i KosMeta. Vučić bi dao i Vojvodinu i Rašku kada bi mu ponudili da bude novi Broz u nekakvoj "eks j"U" uniji".

  • jova says:

   sljedci potez hrvatske vlade ce biti preseljenje groba ante pavelica iz madrida u zagreb.ustaska posla

 2. Ivana says:

  Nažalost to je država ne ko Srbija koja ni ne pita za Srbe u privremeno okupiranoj Krajini i hrvatskoj kako žive bez struje vode i puteva u XXI stoleću. sad imamo aktuelnu izdaju Kosova a ako Vučić ostane na vlasti ode i Vojvodina i Beograd. Kod nas se oprašta Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko logor za malu srpsku decu, Danica i mnoga druga stratišta i klaonice Srba. Nema toga u Hrvata oni su Srbe sa 40% pre prvogsvetskog rata sveli na 2% u Lepoj njihovoj i za poklon ušli u Vučićevu eu.Uči Vučko uči od Hrvata genocid nad drugima je put za ulaz u eu. Proteraj šiftare sa srpskog Kosova odma ćeš u eu ovako slinav, ljigav i popustljiv nikad pa i deca iz obdaništa te ne poštuju večiti luzeru.

 3. Kulak says:

  Oni će i dalje ginuti za tzv. NDH milom ili silom. Vražje stvar je taj kućni odgoj. Odgajali ih u familiji u ustaškom duhu, pa će do smrti tako.

 4. Djoka Brica says:

  Hrvati zale za Adolf Hitlerom danas. Bice jos Bleiburga.

  • Ljubljana says:

   Pozdrav hrckom od XIV. Divizije! Mnogo vapijo za reprizo toura Pliberk-Kocevje 😀

   • Karital says:

    To je bilo jednom i nikada više.Trebali su od dežele napraviti pustoš,a tako bi i bilo da se vaši partizani nisu usrali, dok vojvođani i bugari nisu došli u Sloveniju, iz straha nisu ispalili ni metka na ustaše.

 5. XXX says:

  „A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?“ Tacno onako kako ste i vi zvjerski ubili vise od pola miliona civila u Jasenovcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *