ХРВАТИ ОТКРИЛИ НАМЕРЕ: БиХ треба поделити на ТРИ ДЕЛА, по узору на БЕЛГИЈУ

HRVATI OTKRILI NAMERE: BiH treba podeliti na TRI DELA, po uzoru na BELGIJU

21 avgusta 2019

Miro Kovač, aktuelni predsednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podelu BiH na tri dela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.

Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla biti podeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu.U Belgiji, kazao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i nemačka jezička zajednica…

Prema njegovim rečima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.

Ovaj uticajni hrvatski političar je ponovo pokrenuo kontroveznu temu zvanu „treći entitet“, koja je u međuvremenu u bosansko-hercegovačkoj političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.

Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Nemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda – dodao je Kovač.

Naglasio je i da se Hrvatska ne meša u unutrašnje stvari u BiH.

– Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava – rekao je Kovač.

KOMENTARI5 komentara

 1. Elpida says:

  Slobodno podelite "federaciju" kako hoćete ali ne dirajte Republiku Srpsku, mi nemamo ništa sa vama! bosna i hercegovina nema "ustav", a Dejtonskim sporazumom je jasno definisana sadašnja podela 51%/49%!!! Dakle, dalje ruke od Republike Srpske i gledajte svoja posla!

  • Za Srbiju says:

   Nema podele Federacije, jer su zavezali ratne zastave i tukli po nama zajedno. Neka se sada obračunavaju u okviru svoje dobijene Federacije. Podela bi rasturila Dejtonski sporazum, a onda bi nestala i RS. Osim toga, u BiH živi jedan narod- srbski i dve veštačke nacije. Nacije su uvek veštačka tvorevina.

 2. padre says:

  Koja mu jeto razlikaizmeđu Flamanaca i Flandrije, i koji deo ima "nemaćka jezićka zajednica"?

 3. milorad2 says:

  tako je ali mislim da će oni pokušati napad, zato se i naoružavaju etničko čišćenje cele bosne i aneksija, hrvati smatraju da im pripada SVE što je NDH pod pavelićem dobila od hitlera,pa i zemun i ta ustapka struja u toj pajac državi će to gurati dokle god bude na vlasti.Zato mislim a moramo da se spremimo,biće još ratova sa njima.Ustaška hrvatska je najveća bezbednosna pretnja srbiji i nama srbima veća i od USA ,veća i od NATO ili bilo čega drugoga.(šiptari su smešna banda i mogu da budu pacifikovani brzo i efikasno):mislim a moramo svakako da imamo i potencijle i planove kako da se borimo sa tom neprijateljskom državom koja samo čeka, podmuklo,zgodan momenat da nas napadne.

 4. Branicevac says:

  Valonci su Francuzi a Flamanci Nemci!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *