Хрватска ће одустати од израелских авиона Ф-16?

Hrvatska će odustati od izraelskih aviona F-16?

3 januara 2019

Hrvatska će zvanično zatražiti odgovor od Izraela da li je spreman da isporuči američke avione F-16 one konfiguracije koju je ponudio i s kojom je pobedio na tenderu u martu prošle godine, a u suprotnom, tender će biti poništen, preneo je zagrebački „Večernji list“.

Kako se navodi, iz Izraela nije stiglo nikakvo obaveštenje o problemima, jer o njima pregovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatskoj, kao trećoj strani, tek na uvid stižu dokumenti koje oni razmenjuju.List navodi da su američki državni sekretar Majk Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali o tome u Brazilu na inauguraciji novog brazilskog predsednika, ali da dogovor nije postignut.

Amerikanci i dalje ostaju pri stavu da Izrael sme da proda Hrvatskoj samo originalnu verziju aviona bez učinjene nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

U hrvatskom Ministarstvu odbrane navode da Izrael ima rok do petka za slanje odgovora Amerikancima i da očekuju da će i hrvatska strana saznati šta piše u dogovoru, prenosi Tanjug.

List navodi i da je najrealnije očekivati izlazak iz dogovora sa Izraelom i poništavanje tendera, nakon čega će se odlučiti da li da se raspiše novi tender ili da se obave direktni pregovori o drugačijoj kupovini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *