Hrvatska će otvoriti SAD svoj vazdušni prostor za napad na Siriju

Hrvatska će otvoriti SAD svoj vazdušni prostor za napad na Siriju

10 septembra 2013

Milanovic ObamaNeimenovani izvori potvrdili su danas u razgovoru za „Jutarnji List“ kako će Hrvatska podržati američku agresiju na Siriju, ukoliko do nje dođe, te će pritom otvoriti svoj vazdušni prostor za prelete američkih aviona.

„Ako dođe do napada, otvorićemo vazdušni prostor, ali moram reći da do sada nismo dobili takav zahtev“, rekao je jedan visoki izvor u razgovoru za „Jutarnji List“.

Povodom ove informacije „Jutarnji List“ prenosi: „To znači da će se i Hrvatska, u okviru svojih mogućnosti, uključiti u akciju čiji je vojni cilj uništenje sirijskih ratnih potencijala, a politički slabljenje i svrgavanje režima Bašara al Asada. Pritom je razumljivo da nema govora o korištenju Hrvatske vojske u predstojećim operacijama niti su to Amerikanci tražili od savezničkih zemalja“.

Podsetimo, hrvatska Vlada dala je podršku za Obaminu izjavu protiv Sirije povodom održavanja samita G20 u Rusiji.

Nadalje, hrvatska Vlada još je početkom ove godine priznala sirijsku opoziciju kao „jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda“.

Prema pisanju stranih izvora, Hrvatska je već duboko upletena u rat u Siriji – „The New York Times“ preneo je informacije koje sugerišu kako je Hrvatska naoružavala sirijske pobunjenike.

Osvrt

Ovaj potez, ako je tačan, nimalo ne iznenađuje. Hrvatska se direktnim (ili indirektnim) uplitanjem u sirijski sukob stavlja u podređeni položaj SAD-u, što takođe ne iznenađuje imajući u vidu činjenicu kako se hrvatska politika od 90-ih godina do danas ne vodi nimalo autonomno, što je već svim razumnim stanovnicima ove zemlje i više nego jasno. No, ovo pitanje još je i daleko ozbiljnije od kritike ili debate o nedostatku hrvatske političke autonomije – uplitanje u opasni sirijski konflikt, uopšte spominjanje u njegovom kontekstu, izuzetno je nepromišljen potez hrvatskih vlasti jer se time, potencijalno ozbiljno, ugrožava hrvatska nacionalna sigurnost.

(Advance.hr – Varaždin)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *