Хрватска: Ћирилица без заштите

Hrvatska: Ćirilica bez zaštite

27 juna 2015

reg-cirilica_620x0Hrvatska vlada uputiće u parlamentarnu proceduru izmene zakona koji reguliše upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina, pre svega prava da se koristi ćirilica. Na zahtev Ustavnog suda Hrvatske, koji je zabranio referendum o ćirilici, novom zakonskom regulativom treba urediti pravni mehanizam u sredinama gde se to ne poštuje, kao recimo u Vukovaru, gde lokalna vlast na sve moguće načine opstruiše ćirilicu.

Izmene Zakona, po uputstvima ustavnih sudija, trebalo bi da predvide sankcije u sredinama gde se zakon ne sprovodi. Hrvatska vlada predlaže da se predstavnička tela i lokalna vlast u tom slučaju raspuste i da posle toga Zagreb imenuje poverenika koji bi sproveo zakonske odredbe.

– Izmenom ovog zakona je garantovana manjinama, pa tako i srpskoj, sloboda izražavanja i služenja svojim jezikom i pismom – tvrdi Arsen Bauk, ministar uprave u vladi Zorana Milanovića.

Ali, da bi zakon bio donet u Saboru treba da se saglasi dve trećine poslanika, što može da predstavlja problem.

Hrvatski premijer na usvajanje zakona ne može da prisili ni svoje koalicione partnere. Kada se zna trenutni sastav Sabora, gde opozicija iz HDZ ima jak utjecaj, malo je verovatno da će u dogledno vreme zakon biti usvojen.

Hrvatsku već na jesen čekaju pripreme za parlamentarne izbore, pa je verovatnije da će zakon da čeka novi saziv parlamenta i da će ćirilica, bar u nekim sredinama, i dalje biti „na čekanju“.

SVE PO STAROM

Kako Ustavni sud nema ovlašćenja nad Saborom, ništa ne pomaže što je Milanovićeva vlada po hitnom postupku uputila u proceduru izmene zakona. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava može mirno da izjavljuje kako će poštovati odluku Ustavnog suda, dok će zapravo lokalna vlast i dalje moći da izbegava ćirilicu koliko god želi.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. KIRIL says:

    A sta kaze na sve ovo nas "poznati akademik" Splico-sico ??? :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *