ХРВАТСКА добила ултиматум НАТО и САД

HRVATSKA dobila ultimatum NATO i SAD

2 decembra 2019

Hrvatski ministar odbrane izjavio da je njegova zemlja napravila plan za izdvajanje za NATO, koji se od nje tražio.

Krajem oktobra u Briselu Hrvatska je, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od SAD i NATO da za šest nedelja sastavi konkretan plan kako da dođe do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu.Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je danas da je takav plan napravljen. „Hrvatska će biti u ‘zelenom'“, rekao je Krstičević za Večernji list.

Kako se navodi, na samit NATO, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu, putuju i Krstičević i premijer Andrej Plenković i tom prilikom će preuzeti javnu obvezu da će Hrvatska tih dva odsto izdvajanja dostići za pet godina, odnosno 2024, kada će zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu, a u to su uračunate i vojne penzije veterana.

List navodi da Hrvatska manje troši na opremanje i modernizaciju, odnosno nabavku novih oružanih sistema i modernizaciju postojećih i dodaje da je Hrvatska najgora među 28 članica NATO i nalazi se na zadnjem mestu po trošenju za opremanje i modernizaciju.

U Evropi najviše troši Velika Britanija – 61 milijardu dolara, Nemačka – oko 55, Francuska – oko 51, Italija 25, Kanada 22,5, Turska i Španija po 13 milijardi, Poljska 12 milijardi dolara.

KOMENTARI9 komentara

 1. KROmanjonac says:

  ...a već su propalitet :-))) Ali ka kaubojski gazda naredi, a KROmanjonci vole da slušaju gazde :-)))

 2. Gagi says:

  Prvo su rasprodali drzavu koju su im Srbi stvorili, sada ce "oslobodiocima" da placaju reket i zastitu stolecima jer su ispali prosti i naivni. Nekada je na tom prostoru bilo pravo hriscansko slobodarstvo i slovenski duh, sada im "drzavu" uredjuju zapadne hriscanske demokrate na celu sa Al Kaponeom. Oni kao imaju veterane i borce a sve im drugi odradili. Oni se nedelju dana borili protiv baba i nemocnih dedova i to su, ej "veterani".

 3. Kulak says:

  U rvackoj je vlast užasavajuća,a narod gori od vlasti.

 4. Bora says:

  Sprema jim se kajš, da se zategnu malo, urede, uštede, sad će EU da jim da malo discipline. Da jim pokupi još ono malo sirotinje što jim je ostalo, perući mozak kako opasnost dolazi iz Rusije i Srbije. To jedva ćekaju i oni varikanoidi koji dočekuju nove ovce o pranju mozga protiv nekatoličkih vernika...

 5. petrovgrad says:

  U Siriju više ne ide, ne ide ni u Libiju ili Irak. Mora negde Ameri da prodaju svoju robu. Ameri nikoga ne mrze, oni samo rade sa svoju državu. Samo sumanuti Hrvati misle da je NATO došao u Hrvatsku da ih kao štiti od Srba, on je došao da im uvali robu za debelu lovu, tako svim novopečenim državama. Ameri njima, a Rusi nama. Lep biznis, to traje par godina, onda zamena tehnologije zbog zastarelosti.

 6. Dusan says:

  E to je to sto clanstvo U nato⁰kosta i drugi ti kaze kako ces zivis. Drugi ti kaze trosi za nauruzanje a imas preca

 7. persida says:

  Politika NATOA: Plati, pa nek drugi klati. Nato pljacka svoje clanice, a ne moze da ih odbrani, cist kriminal.

 8. Portopranco says:

  Ne treba podcjenjivati glupost hrvatskog naroda koji je za predsjednicu izabrao skandaloznu ženu koja se druži sa narkodilerima,mafijašima i naslikava pod fotografijama pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca.Ta hrvatska nacija,ta država i ta njihova nemoralna predsjednica su jedan veliki i sramotni skandal.

 9. Biogradlija says:

  kolinda grabar corleone

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *