Хрватска изашла из рецесије, али не и из кризе

Hrvatska izašla iz recesije, ali ne i iz krize

8 juna 2015

zagreb14_620x0Nedavno objavljeni podatak o rastu bruto društvenog proizvoda Hrvatske u prvom kvartalu od 0,5 odsto tehnički znači izlazak iz recesije, ali na izlazak iz krize Hrvatska će još pričekati, smatra kolumnista Seebiza Siniša Malus.

Prema njegovim rečima, za Hrvatsku je mnogo važnije od podatka o rastu BDP-a u nekom periodu, stvaranje strukturnih pretpostavki za više stope rasta u srednjem i dužem roku, a to se, kako kaže, neće dogoditi s ekonomskom politikom koja se vodi poslednje dve decenije, prenosi regionalni portal Seebiz.

„Iz krize je, recimo, izašla Slovenija, koja je istog dana objavila podatak o rastu BDP-a u istom tromesečju od 2,9 odsto, što je već opipljiviji rast, pa zato evropski zvaničnici s pravom hvale Sloveniju kao jedan od svetlih primera u inače slabom oporavku u Evropskoj uniji“, piše Malus.

Podseća da oporavak zasnovan samo na potrošnji i turizmu nije onaj koji je održiv i poželjan. Biće potrebno učiniti još mnogo toga na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i privlačenju većeg broja najisplativijih investicija, a to su one koje donose i novo zapošljavanje.

„Osim toga, izvoz je još na nivou kada ne može doneti bitnu prevagu u intenzitetu ekonomskog rasta“, ocenjuje ovaj kolumnista.

Ulazak u Evropsku uniju doneo je rast uvoza iz zemalja EU, posebno hrane, a hrvatska ekonomija ostala je fokusirana na zemlje takozvanog bližeg inostranstva (CEFTA).

Moguće je da će BDP u naredna dva kvartala imati i jači rast od 0,5 odsto, ponajviše zbog turističke sezone, ali to, kako se navodi, (premijeru Zoranu) Milanoviću i njegovoj Vladi verovatno neće mnogo pomoći.

KOMENTARI2 komentara

  1. KIRIL says:

    Boze,nemogu da verujem...koliko lazi...hahahahaha...

  2. Goran says:

    ovaj naslov mu dode kao : suncao sam se i totalno izgorio , ali nisam izgorio od sunca nego od ultra ljubicastih zraka :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *