Hrvatska izbeglicama nudi milostinju ili ništa

Hrvatska izbeglicama nudi milostinju ili ništa

3 septembra 2013

rep-izbeglice_620x0Izbeglice u Srbiji, kojima je ponuđen otkup stanova u Hrvatskoj, očigledno nisu bile zainteresovane za ovu „trgovinu“ jer se od 32.000 potencijalnih kandidata prijavilo svega njih 6.000. Rok za dostavu dokumenata, produžavan već šest puta, upravo je istekao, a udruženja izbeglih su ovu akciju ocenila kao potpuni debakl. Razlog za ovakav loš odziv našli su u tome što su izbeglice iz Hrvatske procenile da „Program stambenog zbrinjavanja“ nije u interesu prognanih Srba, ne zadovoljava ni minumum njihovih zagarantovanih prava, a suprotan je i Bečkom sporazumu o sukcesiji koji su zajednički potpisale i Srbija i Hrvatska, a aminovala ga EU.

Zato u Asocijaciji izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske kažu da je pravi čas da naša država konačno odustane od Programa stambenog zbrinjavanja i predlažu da se rešavanje ovog problema prenese u Savet Evrope. Prvi korak im je iniciranje razgovora pred Skupštinskim odborom za Srbe u regionu gde će se o daljim potezima dogovarati predstavnici Komeserijata za izbeglice, Kancelarije za dijasporu, Ministarstva spoljnih poslova…

– Program stambenog zbrinjavanja nije imao nikakavog efekta, a takav se rezultat očekivao od samog početka jer izbeglice nisu pokazivale nikakvo interesovanje da u njemu učestvuju. U ponuđenom programu nema ni reči o vraćanju oduzetih stanarskih prava ni o pravičnoj kompenzaciji kao što je garantovano Bečkim sporazumom o sukcesiji – kaže Milojko Budimir, predsednik Asocijacije. – A Bečki sporazum ima veću pravnu snagu i od ovog Programa i od domaćih zakona.

On podseća da je u Bečkom sporazumu o sukcesiji, tačnije u Aneksu G, zapisano da svim građanima moraju da budu vraćena njihova prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. i da su ugovori sklopljeni pod pritiscima ništavni:

– I SE je Rezolucijom iz januara 2010. potvrdio da su stambena prava imovinska i samim tim se ne mogu oduzmati jer su nepovrediva – dodaje Budimir i objašnjava da je naša država uprkos tome naknadno pristala na lošiji sporazum koji se danas pokazao kao debakl. Program stambenog zbrinjavanja ima socijalni karakter, a ne pravni i kao takav nije prihvatljiv.

KUPILI DVA STANA

Prema podacima Komeserijata za izbeglice, u poslednjem pozivu javilo se samo 150 izbeglih građana. A od 6.000 onih koji su pristali da otkupe stanove, do sada je to pošlo za rukom samo dvojici.

UCENJUJU POVRATKOM

Program za otkup stanova u Hrvatskoj podrazumeva i da izbeglice moraju da potpišu izjavu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da će se vratiti u Hrvatsku i da ne smeju da imaju imovinu u Srbiji – kaže Milojko Budimir. – Kakve veze ima da li neko ima kuću u Srbiji i da to bude osnov da mu ne vrate njegovo u Hrvatskoj? To je diskriminatorski potez i naša zemlja ne sme da pristaje na njega. Naročito ne danas kada je Hrvatska ušla u EU i mora da poštuje njene odredbe.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *