Хрватска издала „европски налог“ за хапшење Ивице Тодорића

Хрватска издала „европски налог“ за хапшење Ивице Тодорића

23 октобра 2017

ДРЖАВНО тужилаштво Хрватске саопштило је вечерас да је издало европски налог за хапшење оснивача посрнулог хрватског концерна Агрокор Ивице Тодорића.

„Жупанијско државно тужилаштво у Загребу је, у оквиру предузимања радњи из своје надлежности, у складу са Законом о правосудној сарадњи у кривичним стварима с државама чланицама Европске уније, издало европски налог за хапшење првоокривљеног хрватског држављанина“, навело је тужилаштво.

Министарство унутрашњих послова Хрватске потом је саопштило да у складу с европским налогом предузима мере трагања за 66-годишњим Тодорићем на међународном нивоу.

„Предузимају се све законом предвиђене мере како би се обезбедило присуство окривљеног у кривичном поступку“, саопштио је хрватски МУП.

За Ивицом Тодорићем у суботу је расписана потерница, пошто му је због случаја Агрокор истражни судија одредио истражни затвор.

Он је недоступан хрватским институцијама, а у медијима се нагађа да се налази у Лондону или у Швајцарској.

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу данас је одбацило жалбу тужилаштва на одлуку истражног судије којом је свим осумњиченима, осим Ивици Тодорићу, омогућена одбрана са слободе.

Истрагом у случају Агрокор обухваћено је 15 особа, углавном бивших чланова управног или надзорног одбора концерна, као и двоје запослених у ревизорској кући „Бејкер Тили“, која је радила ревизорске извештаје за Агрокор.

Сви испитани су у истрази одбацили оптужбе да су Ивици Тодорићу омогућили прибављање више од 1,14 милијарди хрватских куна противправне користи.

Међу осумњиченима су и Тодорићеви синови Анте и Иван који су на почетку истраге били изван Хрватске, али су се у међувремену вратили и дали исказ пред загребачким истражитељима. Старији син Анте данас је, према речима његовог адвоката, поново отишао из Хрватске у Лондон, где живи и ради.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u