Хрватска издала „европски налог“ за хапшење Ивице Тодорића

Hrvatska izdala „evropski nalog“ za hapšenje Ivice Todorića

23 oktobra 2017

DRŽAVNO tužilaštvo Hrvatske saopštilo je večeras da je izdalo evropski nalog za hapšenje osnivača posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića.

„Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je, u okviru preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama Evropske unije, izdalo evropski nalog za hapšenje prvookrivljenog hrvatskog državljanina“, navelo je tužilaštvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potom je saopštilo da u skladu s evropskim nalogom preduzima mere traganja za 66-godišnjim Todorićem na međunarodnom nivou.

„Preduzimaju se sve zakonom predviđene mere kako bi se obezbedilo prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku“, saopštio je hrvatski MUP.

Za Ivicom Todorićem u subotu je raspisana poternica, pošto mu je zbog slučaja Agrokor istražni sudija odredio istražni zatvor.

On je nedostupan hrvatskim institucijama, a u medijima se nagađa da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu danas je odbacilo žalbu tužilaštva na odluku istražnog sudije kojom je svim osumnjičenima, osim Ivici Todoriću, omogućena odbrana sa slobode.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući „Bejker Tili“, koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Svi ispitani su u istrazi odbacili optužbe da su Ivici Todoriću omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi hrvatskih kuna protivpravne koristi.

Među osumnjičenima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan koji su na početku istrage bili izvan Hrvatske, ali su se u međuvremenu vratili i dali iskaz pred zagrebačkim istražiteljima. Stariji sin Ante danas je, prema rečima njegovog advokata, ponovo otišao iz Hrvatske u London, gde živi i radi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *