ХРВАТСКА ЈАВНОСТ ПАНИЧИ: Опет Срби и Руси криви!

HRVATSKA JAVNOST PANIČI: Opet Srbi i Rusi krivi!

26 oktobra 2019

Dolazak protivavionskih raketnih sistema S-400 i „Pancir S“ u Srbiju nije prošlo nezapaženo u hrvatskim medijima.

Naprotiv, tamošnji mediji pomno su ispratili taj događaj. Tako, na primer, Express piše da je „moćni S-400 veliki san Srbije“, ali da je „pitanje koliko novca je na raspolaganju“.Ipak, u tekstu se navodi da „nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400. Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku“.

Express upozorava da je „praksa da sisitem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa“ i da je „možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srpskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna delovanja“.

Slična priča pojavila se i pre dve godine, piše Express, kada je Dmitrij Šugajev, šef ruske Federalne službe za vojnotehničku saradnju, kazao:

– Srpski partneri trenutno pokazuju interes za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu trenutno razgovaramo.

Inače, raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem raketa zemlja-vazduh koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarelo, njegova cena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 miliona dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju – šest lansera, 48 raketa, komandna, radarska i pomoćna vozila.

Prema mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odeljenja s ukupno 12 lansera.

– To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i po dolara, a to nije realna priča. Takođe, treba imati na umu da je to pomalo zastareli raketni sistem – rekao je skeptični Lazanski.Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je već pre dve godine i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sistemi.

– Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protivvazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo ‘torove’ i ‘bukove’, naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna potrošiti – kazao je Rogozin.

S-300, zavisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak 300 kilometara. S-400, kako mu i ime govori, ima maksimalni domet od nekih 400 kilometara. Pancir, već korišćen u Siriji, pokazao se kao adekvatan u rušenju dronova, piše hrvatski Express.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. KROmanjonac iz kontejnera says:

    a kromanjonci "imaju" para :-))))))))))))))))))))))))))))

  2. DonDon says:

    Sve to stoji, ali kada je Rogozin izjavio ovo nije imao u vidu da ce Putina u Beogradu docekati 100 hiljada ljudi, a ostalih 6-7 miliona slaviti ko da im je sin dosao iz Vojske. Trenutno u Putinovoj glavi je taj osecaj gde vidi Srbe kao i oni njega. BRATSKI, a tu cenaa nije bitna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *