Hrvatska je teret na leđima Evrope

Hrvatska je teret na leđima Evrope

22 juna 2013

Hrvatska-EU-zastavaUlazak Hrvatske u EU odvija se u teškom trenutku za ovu organizaciju. Unija se nalazi u najtežoj krizi do sada, a želja da se prime nove članice je ravna nuli. Komesar za proširenje Unije, Štefan File je tokom protekle posete Zagrebu otuda izjavljivao kako se u slučaju ove zemlje radi o „verodostojnosti celokupne politike proširenja“.

Hrvatska sprovela verodostojne reforme

Ta verodostojnost je narušena kada su 2007. u članstvo primljene Rumunija i Bugarska. Tada se verovalo kako će članstvo u Uniji pomoći u borbi protiv korupcije. Ipak, desilo se suprotno. Čim su ove zemlje ušle u EU, opali su i napori za sprovođenje reformi.

To se nije smelo dozvoliti u slučaju Hrvatske. Kod ove zemlje se dobro pazilo da se reforme i mere ne samo najavljuju, nego i sprovode. Štefan File je u martu izrazio zadovoljstvo. „Hrvatska je sprovela reforme koje su verodostojne, održive i nepovratne“, kazao je File.

Za Hrvatsku je posebno važna borba protiv korupcije, ističe predsednik Ivo Josipović. „Još uvek imamo probleme s korupcijom, ali se promenio način razmišljanja. I nema tog predsednika ili budućeg premijera koji bi mogao da okrene točak zbivanja unazad.“

Hrvatska je teret na leđima Evropske unije

Privredno gledano Hrvatska je teret na leđima EU. Ova zemlja se već dugo nalazi u recesiji, stopa nezaposlenosti iznosi oko 20 odsto. Ali, i druge države EU imaju slične ili čak i veće probleme. Ulazak u EU neće od danas do sutra uneti blagostanje u Hrvatsku, ali će njenu privredu napraviti konkurentnijom, uveren je premijer Zoran Milanović. „Jer, male nacije moraju biti otvorene nacije. Ukoliko se zatvore u sebe ne vide ništa i ne vide spoljni svet i nisu spremne da se nose s konkurencijom. Verujemo da EU daje ogromnu šansu Hrvatskoj koji je u skladu s našim sloganom: Hrabro u Evropu“, kazao je hrvatski premijer.

Nakon Slovenije, biće to druga država bivše Jugoslavije koja ulazi u EU. Predsednik Josipović smatra kako proces proširenja neće automatski značiti uvlačenje EU u neprijateljstva koja su vladala u regionu. Napetosti sa Srbijom su popustile, a Hrvatska neće vetom blokirati ulazak ni Srbije ni BiH, siguran je Josipović. Ipak, on ne gaji iluzije. „Mi na stvari gledamo realno. Znamo da članstvo u EU neće rešiti sve naše probleme, ali to je prilika koju ćemo znati da iskoristimo“, uveren je hrvatski predsednik.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *