Hrvatska je u Hagu prošla gore nego Srbija i presuda bosanskim Hrvatima, u kojoj se spominju Tuđman, Šušak i Bobetko, teško pogađa Zagreb

Hrvatska je u Hagu prošla gore nego Srbija i presuda bosanskim Hrvatima, u kojoj se spominju Tuđman, Šušak i Bobetko, teško pogađa Zagreb

29 maja 2013

sestorka-presude-coric-petkovicZagrebački advokat Anto Nobilo, koji je u Hagu branio bivšeg zapovednika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako je očekivana presuda u slučaju „Prlić i ostali“ u kojem je Hrvatska utvrđena odgovornom za učešće u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, a njeno vođstvo odgovornom za „udruženi zločinački poduhvat“.

„Ova presuda Hrvatsku teško pogađa. Bilo je vrlo izvesno da će biti utvrđen međunarodni oružani sukob jer su postojale brojne presude Haškog tribunala bosanskim Hrvatima iz srednje Bosne. Sve govore o međunarodnom sukobu. Ono što je novo je ‘udruženi zločinački poduhvat’. Ja sam očekivao da će biti utvrđeno izvršenje kaznenih dela kroz udruženi zločinački poduhvat, ali sam mislio da će to biti moguće zadržati na nivou čelništva ‘Herceg –Bosne’. Ono što je novo i dramatično za Hrvatsku jeste da prvi put u jednoj presudi međunarodnog suda imamo to da je u zločinačkom poduhvatu učestvovao predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Janko Bobetko. To je novo i dramatično“, kazao je Nobilo za Anadoliju.

Haški sud, tvrdi on, danas nije dao pravni standard i činjenice koje su tom prilikom koristili.

„Kod međunarodnog oružanog sukoba, Haški tribunal smatra da je dovoljno da strana država, u ovom slučaju Hrvatska, ima opštu kontrolu nad pobunjenim jedincima u drugoj državi, a to je HVO. To je lako dokazati. Za ‘udruženi zločinački poduhvat’ treba dokazati operativnu kontrolu, a to je viši stupanj od opšte kontrole. Jer, strana država, Hrvatska, moraju direktno učestvovati u operacijama koje su se dešavale u BiH. O tom, i o dokazima na tu temu nitko nije govorio. Moraćemo sačekati pismeni izveštaj presude“, kazao je on.

Naglasio je kako presuda nije punomoćna i da je podložna promenama.

„Mislim da u neposrednom, operativnom političkom smislu neće biti nikakvih posledica za Hrvatsku. Ona Hrvatska koja danas ulazi u Evropsku uniju i koja je morala preduzeti sve standarde EU, i Hrvatska iz 1993. godine nisu više iste države. Ovo je država gde se poštuje nacionalna prava, ljudska prava, vladavina prava. U globalu možemo reći da je Hrvatska zemlja gde se poštuju ljudska prava. Čelnici Hrvatske već su izrazili žaljenje zbog negativnog što se u ime Hrvata desilo u BiH“, naglasio je Nobilo.

Prema njemu, Hrvati u Hrvatskoj moraju zauzeti jasan negativan stav prema zločinima i da ih osude.

„To je jedino što možemo napraviti. Mi istoriju ne možemo promeniti. Čelnici Hrvata u BiH moraju zauzeti negativan stav prema onome što su u ime Hrvata radili 1993. godine. Treba osuditi zločine i te negativnosti koji su se dešavale 1993. godine. Jasno i nedvosmisleno. Solidarnost sa zločinima koji su se desili i zločincima, to hrvatskom narodu BiH samo šteti“, zaključio je Nobilo, koji se složio s ocenama da je ovom presudom Hrvatska na određen način „teže prošla od Srbije“ u Haškom sudu.

Teršelič: Pred zločinima su se zatvarale oči

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz Documente složni su da haška presuda u predmetu Prlić i ostali nije presuda državi, nego pojedincima udruženim u zločinački poduhvat čiji je cilj bio etničko čišćenje i podela Bosne, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Vesna Teršelič rekla je kako prvostepena presuda šestorici čelnika „Herceg-Bosne“ govori o zločinima nad muslimanima, o etničkom čišćenju u Mostaru, zlostavljanju logoraša, rušenju džamija, silovanjima i o tragičnoj podvojenosti tadašnje hrvatske politike gde su na jednoj strani bili Tuđman, Šušak i prvostepeno osuđena šestorica, složni u prekrajanju Bosne, a s druge strane hrvatski Sabor koji je podržavao celovitost BiH.

„O svim zločinima se znalo za vreme njihovog činjenja, ali su zatvarane oči pred njima i etničkim čišćenjem. Vlada RH mora zauzeti stav, ne odnositi se prema pitanju kao da je to bila neka druga vlada. Stjepan Mesić je napravio važan korak u distanciranju prema politici koja se vodila prema BiH“, rekla je Teršelič.

Zoran Pusić: Hrvatska je slala svoje trupe u BiH

Zoran Pusić naglasio je kako se presude Haškog suda odnose na pojedince, a ne na države, što stoji i u Statutu suda.

„Dosadašnja praksa u razlikama između prvostepenih i drugostepenih presuda Haškoga suda ostavlja gorak trag i treba pričekati žalbeni postupak da vidimo šta će biti. Hrvatska je slala svoje trupe u BiH i mi smo još u to vreme uputili otvoreno pismo Tuđmanu putem medija, jer smo saznali da su velike trupe na području BiH“, rekao je Pusić.

On je pokazao popis ljudi koji su bili za vreme rata, kao vojnici, u zatvoru, jer su odbili da učestvuju u ratu u BiH.

„Mi smo o tome govorili. Nečasnu deklaraciju o tome da Hrvatska nije sudelovala u ratu u BiH, a koju je doneo hrvatski Sabor, kritikovali smo jer se istina ne može bazirati na deklaracijama, nego na činjenicama“, zaključio je Pusić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *