ХРВАТСКА КАО СЕВЕРНА КОРЕЈА: Ако ова идеја прође…

HRVATSKA KAO SEVERNA KOREJA: Ako ova ideja prođe…

12 marta 2017

Prosvjed_02

Ako ideja prođe u hrvatskim institucijama i javnosti, penzionisani hrvatski generali i ratni veterani mogli bi ubuduće po školama da drže predavanja o istoriji „Oluje“ i tzv. „Domovinskog rata“.

Ta predavanja namenjena su nastavnicima istorije i turističkim vodičima, a Vlada je izdvojila 100.000 kuna za predavanja koja bi penzionisani generali trebalo da drže.

Lista od 20 predavača

Međutim, kako navode, prema njihovim informacijama predavačima će biti finansirana putovanja, smeštaj i verovatno dnevnice.

Zanimljiva je i lista predavača o Domovinskom ratu. Na joj se nalazi 20 generala, brigadira… Među njima je i Vladimir Šeks, koga je Tužilaštvo Srbije 2011. godine na osnovu optužnice Vojnog tužilaštva Jugoslovenske narodne armije iz 1992. optužilo za ratne zločine i genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

Međunarodna organizacija “Amnesti internešenal” tražila je u nekoliko navrata da Hrvatske ispita njegovu ulogu u događajima u Slavoniji u devedesetih godina je, kako je navođeno, postoje sumnje da nije sprečavao zločine koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga, iako je za njih znao.

Jedan od predavača je i viceadmiral Davor Domazet Lošo, učesnik i planer glavnih vojnih operacija Hrvatske od početaka do završetka rata. On je, uz generala Ante Gotovinu, bio jedan od glavnokomandujućih ratnog područja koje je obuhvatalo severnu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Među njegovim vojnostrateškim “uspesima” su planiranje velikih vojnih operacija poput “Bljeska”, “Oluje”… Prislino ga je 2000. godine penzionisao nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, ali ga je pre dve godine predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala za člana „Veća za domovinsku sigurnost“.

O proteklom ratu istoričari i turistički radnici mogli bi da slučaju i od penzionisanog generala Josipa Lucića, inače bivšeg načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, zapovednika gardijske brigade “Tigrovi”, pomoćnika načelnika Glavnog štaba za kopnenu vojsku, glevnokomandujućeg Zbornog područja Osijek…

Sredinom 2015. godine našao se na udaru optužbi da je kao predsednik Akademskog džudo kluba “Mladost” iz Zagreba odgovoran za finansijske malverzacije.

Sva ova predavanja biće, navodno, na dobrovoljnoj bazi, tako da će nastavnici, moći da biraju da li će ih pohađati. Međutim, iako je dobrovoljno, hrvatska državna Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) nastavnicima će učestvovanje na predavanjima bodovati kao stručno usavršavanje.

Totalitarno društvo

Sa druge strane, u hrvatskom Ministarstvu turizma kažu da za sada još nema nikakvih zvaničnih odluka o tome hoće li se, kako i koliko novca izdvojiti za najavljene usluge generala.

Očekivano, kritike hrvatske javnosti i struke su odmah usledile, a generalna ocena je da je ovakva ideja antiistorijska i predstavlja jedno od obeležja totalitarnog društva.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog odbora za istorijske nauke Damir Agičić kaže da će strukovna udruženja verovatno sledeće nedelje reagovati na ovaj projekat.

– Obratićemo se javnosti kako bismo zaštitili dostojanstvo struke – rekao je on.

(index.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. USS Sputnjik says:

    Pa nek prođe... što koga u Srbiji imaju zanimat unutarnji poslovi drugih država. Imaju Srbi svoje dvorište pa nek gledaju u njega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *