HRVATSKA: Katolička crkva se meša u vođenje države

HRVATSKA: Katolička crkva se meša u vođenje države

10 decembra 2013

0-crkva-svetog-markaKatolička crkva je iz usta sisačkog biskupa Vlade Košića prozvala levu vlast u Hrvatskoj da je nenarodna i zločinačka, i zatražila da se ne plaća pretplata za HTV. Tako oštre optužbe crkve na račun neke vlasti nisu zebeležene od kraja Drugog svetskog rata u Hrvatskoj, a Košić je u objašnjenju svoje izjave otišao i korak dalje i zatražio da svi ministri iz vlade Zorana Milanovića podnesu ostavku.

Crkva beskompromisno podržava vukovarski Štab i protivi se izjavama premijera Milanovića da referenduma o ćirilici neće da bude dok je on premijer. – To je vrlo opasna Milanovićeva rečenica, on kao neće nešto da dopusti narodu – tvrdi biskup Košić.

Odgovor Milanovićeve vlade bio je takođe oštar, uz poruku „neka pričaju šta žele“. Tako je sukob crkve i vlasti prerastao u krajnji animozitet. A ulje na vatru je dodala i najava da će ubuduće i crkva plaćati porez, što je izazvalo ogorčenje Kaptola.

Hrvatska crkva već dugo ne prihvata nijednu inicijativu bez obzira na to odakle dolazi. Tako nije sa previše žara reagovala čak ni na zahtev pape Franje da se sprovede anketa među vernicima o stavovima vezanim za homoseksualnost, jer je samo Zadarska biskupija objavila upitnik koji su dobili iz Vatikana, a ostali ćute kao da se ništa nije dogodilo. Ni predlog da se veronauka ukloni iz škola i vrati u crkve nije prošao, jer crkva kaže da nikakve promene ne dolaze u obzir.

A premijer Milanović već duže vreme gotovo da ne komunicira sa hrvatskim biskupima.

Po mnogima, sadašnji angažman Katoličke crkve je prešao okvire verske aktivnosti i crkva se sve više meša u politiku. Nova ikona desnice Željka Markić dolazi takođe iz crkvenih krugova, koji je apsolutno podržavaju, pa nije isključeno da krene u osnivanje stranke koja bi legitimno mogla da iskazuje stavove Katoličke crkve.

ŽELJKA BEZ POREZA

Željka Markić je kupila veliku kuću na ostrvu Šipan kraj Dubornika, koja je izgrađena na crkvenom zemljištu, i to bi prošlo nezapaženo da se nije ispostavilo da ona za to nije platila porez. Crkva je vredno zemljište Markićevoj prodala u bescenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *