ХРВАТСКА КЉУЧА: Влада пред падом?

HRVATSKA KLJUČA: Vlada pred padom?

27 aprila 2017

Stabilnost hrvatske vlade je ponovo dovedena u pitanje, nakon što je premijer Andrej Plenković odlučio da smeni trojicu ministara iz Mosta.

Kako kažu u Mostu, „više se ne smatraju delom vladajuće koalicije“, pa će građani Hrvatske verovatno ponovo ići na izbore, samo desetak meseci nakon prethodnih.

Razlog za još jedan politički potres je ključna tema poslednjih nedelja, kriza „Agrokora“.

Smenjeni će biti ministri Vlaho Orepić (policija), Ante Šprlje (pravosuđe) i Slaven Dobrović (energetika i zaštita životne sredine) jer se „nisu složili“ sa Plenkovićem oko „Agrokora“ i uloge ministra finansija Zdravka Marića u krahu poslovne imperije Ivice Todorića.

Plenković je odbacio optužbe ministara Mosta na račun Marića i perioda koji je on proveo u Agrokoru, a za premijerov predlog da se „obavi nova revizija poslovanja ‘Agrokora’, a da se tek posle utvrđuje odgovornost“ glasali su svi članovi vlade osim Orepića, Šprlje i Dobrovića.

Nakon toga, Plenković je „hladno rekao sekretarici da pripremi ostavke trojice ministara“.

Tri ministra su zatim izašla sa sednice hrvatske vlade, bez izjava, a novinarima su poručili da će se „medijima obratiti tokom dana“. Ipak, za Index.hr je iz dosadašnjeg koalicionog partnera HDZ-a rečeno da se „više ne smatraju delom vladajuće koalicije“.

Predstavnik opozicionog SDP-a Hajdaš Dončić rekao je da je ovakav potez premijera „sramotan“ i poručio da ta stranka očekuje nove izbore.

Plenković je premijersku funkciju preuzeo nakon pobede HDZ-a na vanrednim septembarskim izborima i sporazuma sa Mostovm u oktobru prošle godine.

Prethodni premijer Orešković opozvan je nakon samo nekoliko meseci na vlasti u junu 2016.

U hrvatskom Saboru HDZ ima 61 poslanika, koalicija okupljena oko SDP 54 mandata, Most 13, a poslanike imaju još koalicija Jedina opcija koju predvodi Živi zid (8), koalicija regionalista IDS-PGS i RI (3), poslanici okupljeni oko Milana Bandića (2), HDSSB (2) i nezavisni poslanik, hrvatski general Željko Glasnović.

KOMENTARI3 komentara

  1. Svetislav Surina says:

    Taj plenky, posvađao je hrvate sa rusima, a kada su ministri pravosuđa i policije pokušali istražiti kriminal u Agrokoru, kriminalci iz hdz-a izbacili ih iz vlade.

  2. RHshit says:

    smešna,propala državica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *