Хрватска међу „најјаднијима“ на свету

Hrvatska među „najjadnijima“ na svetu

4 marta 2015

hrvatska-zastava-foto-saterstok-1388495921-420889Gotovo istovremeno dok su u Zagreb doputovali stručnjaci nemačkog IFO instituta koji bi trebalo da ponude recept kako da zemlja izađe iz krize, Hrvatska se našla na još jednoj neslavnoj listi. Prema navodima ekonomskog portala Blumberg, njena ekonomija je označena kao osma „najjadnija“ u svetu, u 2015. godini. Blumberg je objavio listu 15 najgorih zemalja kada je reč o ekonomiji, i u tom nesrećnom društvu, osim Hrvatske, nema nijedne zemlje Zapadnog Balkana.

Na vrhu liste zemalja u kojima je najteže živeti i raditi su Venecuela, Argentina, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Grčka, a među 15 „najjadnijih“ su i Španija, Rusija, Turska, Portugalija, Italija, Kolumbija, Brazil, Slovačka i Indonezija. Što se tiče Hrvatske, problemi su poznati – privreda je šest godina u recesiji, a stopa nezaposlenosti je među najvišima u Evropi.

Nemački stručnjaci, koji su savetovali i bivšeg kancelara Gerharda Šredera, žele da ponude model kako da Hrvatska postane „mala Bavarska“, ali sa merama koje su prezentovali u Zagrebu to se svakako ne nazire. Naime, uz mnogo fraza i poznatih mesta da treba uraditi radikalne reforme, Nemci nisu rekli ništa novo ni prepoznatljivo, što bi moglo zemlju da izvuče iz krize, a HDZ-u, koji savetuju, da obezbedi lagano vladanje, ako pobede na izborima.

I dok hadezeovci grčevito traže ekonomski program kojim bi osvojili vlast, vladajući SDP je krenuo u niz populističkih mera da sačuva vlast. Tako se predlaže smanjenje cena gasa za šest odsto, sufinansiranje struje za najsiromašnije, besplatni školski obrok za decu…

Koliko je stanje u zemlji loše pokazuje i primer da se za osam radnih mesta u Saboru javilo čak 1.000 kandidata. Stečajevi firmi se nastavljaju sa punim tempom, kao i iseljavanje građana koji nisu u stanju da plaćaju kredite.

Optimizam ne uleva ni poslednji podatak da je blago porastao BDP, nakon godina stagnacije. Potreban je daleko veći i brži rast da Hrvatska zaista izađe iz krize, pre svega da smanji nezaposlenost. Pravi test za Hrvatsku biće već u maju, kada će Evropska komisija jasno reći da li je zadovoljna merama da se kontroliše budžet ili će za Hrvatsku vrediti neka vrsta monitoringa ili tutorstva Evropske komisije.

NEKA „MRAČNA“ ZEMLJA

„Komplimente“ je Hrvatska dobila i od slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka, koji je rekao da svetu preti mračno doba, a da je primer za to upravo Hrvatska. Žižek naglašava da se mrak nacionalizma pojavljuje u mnogim zemljama sveta, a da su se mnogi u Hrvatskoj, umesto da se upuste u rešavanje ekonomske krize, okrenuli protiv srpske manjine i ćiriličkih tabli.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milos says:

  Cudna lista ako mi nismo na njoj

 2. nada says:

  Ako su u Italiji "jadni" gde smo tek mi

 3. Apis says:

  Gde smo mi? Nigde otpisani se ne stavljaju na liste. NAŠ VOLJENI VUČIĆ SA KRVOLOČNIM BLEROM DOGOVARA FINALNO REŠENJE SRPSKOG PITANJA. AKO BUDE SVE PO NJIHOVOM PLANU, VIDIMO SE U PAKLU!

 4. Zapadnjak says:

  Nada@,Gde ste tek vi?Šta ti onako misliš,Nado,gde ste to vi?Pišem na ovom portalu već prilično dugo,malo,malo upozoravam Srpsku javnost da obrati pažnju na Srpsku manjinu u Hrvatskoj jer,aparthejd je slaba reć koji preživljavaju ostaci Srpskog naroda u Hrvatskoj.Mi nemamo SVI alternativu da negde započnemo novi žiovot i da se tešimo da smo rešili makar jedan problem,problem aparthejda,ne znam dali ćeš to uopšte moći zamisliti kako izgleda,ali gledati sina jedinca od 37 godina kao starca od 70,dezorjentisanog i očajnog,priznaćeš,nije lako.MI neznamo gde smo,nemamo ni domovinu ni otadžbinu,kao iz Kusturicinog Doma za vešanje živimo prikačeni za....nebo,za,u skorijoj istoriji najveći zločin koji je Hrvatska učinila Srbima,oluju,ja na firmu gde radim moram vešati zastavu,intimno,opravdavam se da je vešam kao da je dan žalosti,ali,to je Hrvatska zastava,kada bi na neki Srpski praznik obesio Srpsku zastavu mogao bi slobodno da istog momenta gledam gde je najbliži granični prelaz.TI imaš sve što JA nemam,i nikada više neću ni imati,za neke bedne novce radim ovaj posao,sastavljam kraj s krajem i gledam da mi sin uhvati maglu jako daleko odavde.Eto to imaš TI,SLOBODU!

 5. Za Srbiju says:

  Prvu listu predstavljaju zemlje u kojima su amerikanci izgubili svoju dominaciju - bivši protektorati, a na drugoj listi su zemlje sa kojima imaju probleme da uvedu svoju "demokratiju".

 6. z-i says:

  Mi Srbi smo 30 godina unazad zbog blejera i drugih njegovih ortaka i nase vlade sto ih za pare slusa pa sad procenite kad mi treba da stignemo i do te liste.Jadna nam majka Srpska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *