Hrvatska mora da čuje istinu o sebi, a ne marketing

Hrvatska mora da čuje istinu o sebi, a ne marketing

2 juna 2013

ZagrebZnačajno povećani interes stranih, posebno nemačkih medija, za Hrvatsku, povodom njenog skorog ulaska u EU proteklih dana je privukao više pažnje u hrvatskoj javnosti, nego u samim sredinama takve medijske prezentacije, piše Deutsche Welle u osvrtu posvećenom (ne)opravdanosti paušalnih medijskih istupanja o Hrvatskoj.

U početku se činilo da su hrvatski građani, pretežno uznemireni i čak uvređeni određenim procenama o njihovoj zemlji. Tako je, između ostalih karakteristika, na više mesta navedeno da je reč o ambijentu velike konzervative, ksenofobobije i homofobije, s puno korupcije, podseća Deutsche Welle.

Pokazaće se, međutim, da građani Hrvatske ipak nisu tako jednoznačno lišeni sposobnosti i volje da kritički sagledaju vlastito društvo i sebe. Kao što se moglo čuti i u jednoj anketi prolaznika na splitskim ulicama, mnogi smatraju da su rečeni strogi osvrti u stranim medijima itekako opravdani i realni. Drugi će u prvi plan staviti subjektivnost dela tih istih medija koji baš i nisu uvek kadri da budu jednako analitični prema sebi i svojoj društvenoj sredini. I biće u pravu – dovoljno je spomenuti notorni tabloid Bild.

“Nažalost, vrlo lagano je kroz paušalne medijske optužbe prezentovati belo-crne ‘za’ ili ‘protiv’ stavove“, smatra Ivan Đikić, proslavljeni hrvatski naučnik u Nemačkoj, koji dosta sarađuje i s brojnim svojim kolegama u Hrvatskoj.

– Hrvatska doprinosi Uniji prednostima poput kvalitetnih stručnjaka, dobro obrazovane radne snage, geopolitičkog položaja, prirodnih i kulturnih vrednotsi – navodi Đikić. Ali, on takođe ističe da se verodostojna slika Hrvatske u svetu najbolje gradi otvorenom komunikacijom i saradnjom s tim svetom. Brojni hrvatski građani već su pokazali kako to činiti, ali to bi trebalo unapređivati i ubuduće, učvršćujući vrednosti zajedničkog života u EU.

00Najpre mislim na solidarnost, demokratiju i prihvatanje razlika među građanima, kao veliko bogatstvo EU-a00 rekao je Đikić.

Srđan Dvornik, civilni aktivista i publicista, kao i nekadašnji voditelj redakcije Heinrich Böll Stiftunga u Zagrebu, smatra da osvrti stranih medija ipak dobro pogađaju suštinu stanja u Hrvatskoj danas.

Kritika ovog našeg sagovornika odnosi se jednako i na korupciju i na pojedine nacionalističke ili rasističke niske strasti.

“Nikako ne smemo izlaz tražiti u marketingu i face-liftingu, nego se suočiti s istinom. Još ne znamo što znači živeti s puno imigranata, recimo, a to bismo uskoro mogli da iskusimo“, rekao je Srđan Dvornik za DW, ironično dodajući kako Hrvati sasvim dobro poznaju “stari dobri šovinizam“. Ipak, zaključuje Dvornik, bolja je i ta neizvesnost pred iskušenjem, nego ikakvo moguće zatvaranje u svoje malo, prljavo dvorište.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *