Hrvatska mora da isporuči Perkovića do 23.8.

Hrvatska mora da isporuči Perkovića do 23.8.

6 августа 2013

Josip PerkovicEvropska komesarka Vivijan Reding poslala je dopis upozorenja ministru pravosuđa Hrvatske Orsatu Miljeniću kojim se zahteva hitno izručenje Josipa Perkovića.

Prema pisanju hrvatske štampe, rok je do 23. avgusta da se ispuni zahtev EU.

HRT je javio da je član nemačkog Bundestaga poslao pismo Evropskoj komesarki za pravosuđe Vivijan Reding u kojem traži da Hrvatska postupi u skladu sa evropskih zakonom za izručenje, nakon čega je Redingova poslala upozorenje ministru pravosuđa Hrvatske.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić je ranije rekla da će se taj problem rešiti do jeseni, ali index.hr piše da ako Hrvatska ne odgovori do 23. avgusta, Evropska komisija će odlučivati o daljim koracima.

„Mogu potvrditi da je Redingova primila dopis od člana nemačkog Bundestaga u kojemu podržava dosadašnje mere kako bi se osiguralo da Hrvatska postupa u skladu sa evropskih nalogom za hapšenje. Nekoliko je puta napomenuo da nalog za hapšenje mora biti sproveden u potpunosti. Hrvatska se na to obavezala pre nego što je pristupila Evropskoj uniji“, poručila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva, prenosi HRT.

„Reding je u dopisu Miljeniću zahtevala takođe da se jasno odredi rok do kojega će te promene biti uvedene. Rok do kojega se očekuje odgovor je 23. avgust. Sada sve zavisi od toga kako će Hrvatska reagovati. Nakon što dođe odgovor, odličiće se o daljim koracima“, dodaje Andrejeva.

Nemački sud je osudio Perkovića 2008. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva Đurekovića.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u