HRVATSKA: Mržnja preti manjinama, otići će i preostali Srbi

HRVATSKA: Mržnja preti manjinama, otići će i preostali Srbi

4 фебруара 2014

reg-hrvatska-vladaMržnja je zakucala na vrata hrvatske politike, a strah se uvukao među pripadnike nacionalnih manjina.

Zaključak je to brojnih poslanika nakon burne rasprave u Hrvatskom saboru oko sprovođenja ustavnog zakona o manjinama, koji reguliše i pitanje dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru. Mnogi poslanici u hrvatskom parlamentu tvrde da je odnos prema manjinama danas lošiji nego pre, dok je Hrvatska pregovarala za ulazak u EU, iako na nekim područjima ima pozitivnih pomaka nabolje. Sama rasprava pokazala je krajnju konfrontiranost desnice i levice, ali i duboke podele koje danas vladaju u Hrvatskoj. „Fašistoidni povici koji se čuju u Hrvatskoj na sreću ne prolaze u Istri, a referendum o ćirilici ima za cilj da podeli građane Hrvatske. To je monstruozno i dovešće do toga da ćemo moći da kažemo laku noć Hrvatska, a oni preostali Srbi će otići“, rekao je u Saboru istarski poslanik Damir Kajin.

Levica se u hrvatskom parlamentu otvoreno suprotstavila raspisivanju referenduma o ćirilici, dok desnica, predvođena HDZ-om, tvrdi da su dvojezične table provokacija i zid između sadašnje vlade i građana. Poslanici sa desnice u više su navrata upozorili da je laž da je ćirilica, poput latinice hrvatsko pismo, a da Srbi u Vukovaru nikada, ni u Jugoslaviji, nisu tražili dvojezične table i da se sada sa njima manipuliše. „Hrvatsko društvo još uvek nije spremno za ćirilicu u Vukovaru. Ne vodi se pažnja o pravnim i moralnim dilemama“, tvrde u HDZ-u i zameraju vladi da „popuštajući“ manjinama stavljaju u neravnopravni položaj većinski hrvatski narod. „Kod ćirilice radi se o simbolima na srpskim granatama koje su razarale Vukovar“, tvrde hadezeovci, uz apel da sa ćirilicom treba čekati, „jer je to cena mira“.

Poslanica SDP-a Ingrid Marinović tvrdi da je među njima mnogo onih koji imaju u porodicama pripadnike manjina, posluju sa Srbima, ali licemerno manipulišu niskim strastima kako bi dobili političke poene.

A u Vukovaru se nastavlja sa skidanjem i razbijanjem ćiriličnih tabli, bez obzira što su postavljene na tri metra visine. Iako su izrađene od posebno izdržljivog materijala to nije neka posebna prepreka za one koji uporno prkose pravnoj državi.

POD OKRILjEM NOĆI

HDZ je obrušio drvlje i kamenje na vladu zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, zamerajući što se uopšte i poštuje zakon. „Kukavički, pod okriljem noći postavljene su table u Vukovaru“, tvrdi Ante Babić iz HDZ-a.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u