ХРВАТСКА НА КОЛЕНИМА: Да ли је ово „европска будућност“, дуг рекордних 45,7 милијарди евра

HRVATSKA NA KOLENIMA: Da li je ovo „evropska budućnost“, dug rekordnih 45,7 milijardi evra

7 novembra 2021

Javni dug Hrvatske iznosio je krajem jula rekordnih 45,7 milijardi evra, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).To je za 5,8 odsto više nego krajem jula prošle godine, a analitičari Rajfajzen banke Austrije (RBA) procenjuju da će dug Hrvatske u apsolutnom iznosu ostati na višim nivoima i narednih godina.

U odnosu na ovogodišnji jun, kada je ukupni dug opšte države prema konačnim podacima HNB-a iznosio 340,8 milijardi kuna (oko 45,3 milijarde evra) ili 86,1 posto BDP-a, taj dug je krajem jula veći za 3,5 milijarde kuna (oko 465 miliona evra) ili 1,2 odsto.

„Povećanje duga opšte države u julu u odnosu na mesec ranije rezultat je prvenstveno rasta unutrašnjeg duga centralne države po osnovi dugoročnih dužničkih vrednosnih papira“, ističu analitičari RBA u osvrtu na izveštaj HNB.

Naime, početkom jula ove godine, u susret dospeću 6 milijardi kuna (797 miliona evra) obveznica, na domaćem tržištu kapitala izdato je novih 9 milijardi kuna (oko 1,2 milijarde evra) državnih obveznica sa dospećem 2028. godine.

Od početka ove godine do kraja jula, pak, opšti dug države uvećan je za 14,1 milijardu kuna (skoro 1,9 milijardi evra) ili 4,3 odsto.

Unutrašnji dug opšte države krajem jula iznosio je 228,6 milijardi kuna (oko 30,3 milijarde evra) te je bio 7 milijardi (oko 930,3 miliona evra) veći u odnosu na kraj juna, odnosno za 8,1 milijardu kuna (skoro 1,1 milijardu evra) viši nego krajem jula lane.

Istovremeno, inostrana komponenta duga krajem jula iznosila je 115,7 milijardi kuna (oko 15,4 milijarde evra), što je za 3,4 milijarde kuna (oko 452 miliona evra) manje u odnosu na kraj juna, ali i 10,8 milijardi (oko 1,4 milijarde evra) više nego godinu dana ranije.„Na nivou cele 2021. očekujemo povratak relativnog pokazatelja razmere duga opšte države i BDP-a na silaznu putanju, podržan pre svega rastom ekonomije. S druge strane, rastući rashodi zadržavaće javni dug u apsolutnom iznosu na višim nivoima u godinama pred nama“, navode iz RBA.

Njihove projekcije odražavaju očekivanja o umerenoj, ali postojanoj dinamici fiskalne konsolidacije u srednjoročnom periodu, uzimajući u obzir s jedne strane pojačanu fiskalnu disciplinu zbog uvođenja evra, a s druge potrebu za snažnijom fiskalnom podrškom ekonomiji, piše Jutarnji list.

„Očekujemo povratak fiskalnog salda unutar Mastrihtskih kriterijuma u 2022. uz postepeno smanjivanje razmere javnog duga u BDP-u. Pri tome olakšavajuću okolnost sigurno pruža potpuna fleksibilnost odnosno produženje Klauzule o odstupanju od budžetskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu, koja će ostati aktivirana i tokom 2022. što državama članicama omogućava mogućnost pružanja snažnijih fiskalnih podsticaja svojim ekonomijama kako bi se ublažili negativni uticaji i osigurao što skoriji oporavak od krize izazvane aktuelnom pandemijom“, navode iz RBA.

KOMENTARI11 komentara

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  Svaka im cast, KRO-kopaci po kontejnerima su uspeli u EU rajhu, kapa dole :-))))))))

  • Gulisav Drzic says:

   I bez kontejnera su ostali, jer se vec zadnje 3 godine na podrucju Slavonije katancima zakljucavaju, da narod ne bi trazio koricu hleba...uhh tj kruha hahaha To je taj tisucljetnji san, nacije koja nikada nije bila drzavotvorna...pih al su jadni.

  • Veliki brat says:

   Senzacionalistički članak. Hrvatska bez problema servisira svoje dugove. Udio duga u BDP je daleko niži nego kod Španjolske, Grčke, Italije, Njemačke i brojih drugih država EU.

  • Mate says:

   Ja nikada nisam bio za EU i NATO, to su genocidne tvorevine i organizacije, a što se tiče Putina i Kine kojima se slugani (isto kao i zločinakom vatikanu), do 2030. se planira da svi ostanu bez ičega, a budu sretni, a kako, kemijsko-tehnološkim pranjem mozga preko cjepiva i preko tehnologije.

 2. milorad5 says:

  oni već jako dugo žive na tudj račun ali nije EU družina bivša sfrj pa da je tek tako opljačakju i zapale.Platiće oni do zadnjeg centa a rate pristižui uskoro.Onda će da vidimo PRAVI standard te nefunkcionalne lopovske jazbine koji oni nazivaju državom,oni su komedija od države od fiskalnog do oragnizacionog nivoa ništa STVARNO ne postoji tamo,sve je samo šarena fasada koju će prvi finansijski tornado da oduva ko kartonsku kutiju.

  • Robert Wronsky says:

   Hrvati su za vas Amerikanci, bili i ostati će. Pogledaj svoju trulu državu,punu kriminala,od sitnog lopova do samog državnog vrha, prodanu Kinezima, Arapima, Rusima, koji ,kao, ulažu ali samo da bi se dompoli sirovina koje im prodajete za siću ili instalirali svoje vojne baze. Standard vam je malo bolji od albanskog, za sada.. Hrvatska uredno servisira svoje dugove i zadužuje se povoljno i bez straha. A kapne nešto i sa strane, kao ovih dana, ovih dvadesetak milijardi eura iz EU kase, bespovratnih. Možete nas samo mrziti.

   • Gulisav Drzic says:

    @Robert Wronsky nazad u stalu, konj se posro.

 3. Pendrek says:

  Ta slucajna kvazi drzava su u EU, a mi nismo, sa srecom!

  • Mate says:

   Tvoja država Servija slugan Rusiji i Kini, a vatikan vas i napravio, i tko je sad tu lud više?

 4. Gagi says:

  Lako ce njima njihovi katolici to da oproste ili prepolove, veliki deo tog zaduzenja je otisao na Srpske kuce i imovinu. Znaju sve to njihovi sponzori, svesni su oni koliki su bili troskovi da se stvori cista katolicka teritorija. Veliki deo ovih para je finansiran u Srbiji da se pokupuje sta se zeli.Problem su nasi dugovi, ko ce ih nama oprosti ili umanjiti, moracemo da raskucimo drzavu da bi vratili zaduzenja. I u tome je razlika izmedju nas i krvata, oni su duzni zbog svoje drzave a mi smo duzni da sutra nemamo drzavu. Nasi stari su umakali proju u sirce da bi imali i kupili zemlju, da ne pricamo o izginulima u I ratu za tu zemlju. Onda dodjose barabe, oduzese domacinima tu njihovu zemlju pa je proglasise za narodnu a posle za drzavnu. Zatim sve to oteto sto je drzavno ( tudje ), prodadose kurti i murti da bi imali po pet stanova na Vracaru. Eto braco, tako stvaraju i prave domacinsku i pristojnu drzavu ovi internacionalni lopovi i gologuzani. Nista vise nemamo nase, cela drzava je rasprodata bud zasto, ostavili su nam samo neophodne okucnice a i za to ce u dogledno vreme da nam piju krv kada im ponestane para. Samo napred, bolja buducnost ce tek stici, ako nista nemamo, necemo imati ni troskove. Sto je gore i jos crnje, od smene Rankovica u vrhu vlasti bivse drzave su pretezno bili zastupljeni krvati i ostali Srpski neprijatelji. Eto, oni su rasprodali nasu Srpsku drzavu i po koji njihov "srpski" podrepas. Lepo su nas ojadili katolici u gradjanskoj drzavi gde su svi imali veca prava od onih cija je ta drzava koju su krvavo stvorili. Valjda je to neka nebeska pravda koja se desava Srbima, mozda tako treba da bude, jedino su "srbi" skocili da ubijaju Srbe nacionaliste i patriote koji su branili pradedovsku drzavu i svoj prag. Nema narode danas kukanja, izabrali ste tudjeg gazdu za gospodara i sada uzivajte u plodovima svoje mudrosti i pameti. Ne brinite vi za katolike krvate koji danas gospodare sa vama u njihovim fabrikama dok nasih nema nigde, mozda je sreca sto su hteli da uloze svoj kapital da bi Srbi opstali kao robovi u "svojoj" zemlji. Sve ce to narod jednog dana "pozlatiti", narocito ovi "srbi" sa Vracara.

 5. Beli Orao says:

  Što se prepucavate je i tako glupost lažnih patriota ! Hoćete istinu , svima na Balkanu škripi iako neki priželjkuju da nisu na Balkanu ali tako je , nije nas zapad posvađao da bi nas obogatio ne samo svojim slatkim riječima nego i novcem , standardom . Nego je sve ovo urađeno da bi se on bogatio a nas napravio zavisnim i ništavnim ! Kao što se u Hroaciji živi od kredita tajo i u Srbiji , Bosni, Makedoniji , C. Gori a nije ni u Sloveniji sve zlatno iako im je malo bolje a to je samo ta prednost od bivše zaostavštine Jugoslavije ili SFRJ ! Može da se upire prst “ ti kopaš po kontejnerima “ a drugi uzvraća “ ne nego ti “ a obojica su ista ! Stranci su vas uzeli pod svoje a vi se svađajte naivci balkanski !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *