Hrvatska naglavačke

Hrvatska naglavačke

1 marta 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

DZ-ov ustavotvorac Vladimir Šeks vodi Antikorupcijsko vijeće. To je već samo po sebi dovoljno apsurdno ako se zna da je Šeks dva desetljeća bio glavni kreator dobrog dijela zakona, pa i onih koji su omogućili korupciju.

No, to nije dovoljno: Vladimir Šeks sazvao je Antikorupcijsko vijeće s temom »Koruptogenost i zlouporabljivost pravnog uređenja instituta predstečajne nagodbe«. To znači da Šeks drži moralno-pravne prodike aktualnom ministru financija Slavku Liniću , čiji je koncept predstečajnih nagodbi već spasio više od pet tisuća poduzeća i tko zna koliko radnih mjesta.

Ali ni to nije sve: Šeks osuđuje Linićev koncept – koji je Vladin, ali Vlada se ograđuje od toga koncepta i dokida ga, jer se odriče i samog Linića. Na taj način, ne bi čovjek vjerovao, HDZ i SDP dolaze na isto: zaključuju da predstečajne nagodbe mogu biti suspektne ili koruptogene.

Pa je bolje to sve dokinuti kao »privremeno«. No, ni to nije sve: ne samo da se premijer odriče ministra financija, nego sad već i onih iz svoga najbližega kruga – navodno, odrekao se svoje glavne savjetnice za odnose za javnošću Zinke Bardić i već joj traži nasljednika, samo zato jer nije bila oduševljena odnosom prema Liniću kao jednom od stupova Vlade.

Za to vrijeme, predstečajne nagodbe žustro brane SDP-ovi koalicijski partneri iz HNS-a: Vesna Pusić izjavljuje da ne smatra predstečajne nagodbe kriminalom, već ih vidi kao pokušaj da se sačuvaju tvrtke kojima prijeti opasnost da propadnu.

Dakle, HNS, koji je cijelo vrijeme u ratu s Linićem oko poreza na nekretnine, kontrole resora gospodarstva i energetike, i općenito razmjera moći u Vladi, sada spašava Linićev koncept.

Dok od niti jednog viđenijeg SDP-ovca ovih dana nije moguće javno čuti da hvali Linićeve napore, HNS sad to čini. Zanimljivo je i ovo: političarka koja je među prvima morala napustiti Vladu zato jer se nije držala maksimalno postavljene moralne ljestvice (zbog maila kojeg je poslala da bi preporučila frendicu), Mirela Holy, danas je drugi političar po popularnosti, iza Ive Josipovića.

Percipira je se kao jednu od najčistijih osoba u politici. S druge strane, šef oporbe poručuje: Neće nama četnički vojvode pregledavati naše udžbenike. »Četnički vojvode« u hrvatskoj Vladi?! Što bi to uopće trebalo značiti?

Ništa, ali oni koji na to uzvikuju »U Kevinu jamu s njima« valjda su u stanju i povjerovati da u Vladi sjede bilo kakvi »vojvode«. Tomislav Karamarko je i veliki zaštitnik socijalnih i radničkih prava.

Njegov kopernikanski obrat prema socijalnim temama, divljenja je vrijedan, i vjerojatno nema vjerodostojnijeg tumača sindikalnih prava o novom ZOR-u upravo od one osobe koja dolazi iz bivše Vlade koja je već mijenjala ZOR i protiv koje je peticije potpisivalo 800.000 socijalno nezadovoljnih građana.

Što je najgore, sindikalisti se s time – slažu. Sve u svemu – Apsurdistan. Cijela je hrvatska politika ovih dana postavljena naglavačke. Kao da je riječ o nekoj kozmičkoj greški, Šeks se slaže s Marasom, Milanović smjenjuje Bardićku, Pusić hvali Linića, Karamarku se priviđaju četnici, a sindikati su prešli u HDZ… Kuda to vodi? Možda u prijevremene izbore?

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *