Hrvatska nastavlja da zastrašuje i da lovi Srbe

Hrvatska nastavlja da zastrašuje i da lovi Srbe

23 marta 2014

Savo Strbac 2928Miodrag Linta smatra da je hapšenje i izručenje Gojka Erora od strane Malte nastavak hrvatske politike zastrašivanja proteranih Srba.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je u saopštenju podsetio da je Gojko Eror 125. uhapšeni Srbin i peti od početka ove godine.

„Hrvatska hapšenjima Srba nastoji da potvrdi lažnu tezu da su Srbi agresori, okupatori i zločinci a da su Hrvati žrtve jer su tobože vodili obrambeni i pravedni rat. Istina je da je u Hrvatskoj vodjen gradjanski rat koji je izazvao režim Franje Tudjmana zbog svoje secesionističe i antisrpske politike. Krajiški Srbi su imali legitimno pravo da se brane od takvog režima“, naveo je Linta.

On je zatražio da Vlada Srbije pokrene dijalog sa vladom u Zagrebu s ciljem da Hrvatska prestane sa hapšenjima Srba i da se postigne dogovor o procesuiranju odgovornih lica za ratne zločine i druga krivična dela iz ratnog perioda.

Takodje, prema njegovim rečima, Srbija treba da traži od Hrvatske da prestane da vodi dvostruku politiku, odnosno da se deklarativno zalaže za najbolje odnose, dok u praksi proterani Srbi ne mogu da ostvare jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodu kretanja.

„Prestanak hapšenja Srba treba da bude jedan od konkretnih dokaza da Vlada Hrvatske iskreno želi da uspostavi odnose medjusobnog poštovanja sa Srbijom“, poručio je Linta.

SAVO ŠTRBAC: Nastavljaju da love Srbe

Direktor Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da je Gojko Eror, kojeg je Malta izručila Hrvatskoj zbog optužbi za ratne zločine, 125. uhapšeni Srbin i da time Hrvatska dokazuje da nastavlja lov na Srbe.

On je dodao i da porodica Gojka Erora nije kontaktirala “Veritas” i da ne zna pojedinosti iz njegove optužnice, prenose vesti-online.com.

Štrbac je rekao da pretpostavlja da je Eror pristao na izručenje, očekujući da bude oslobođen kao i većina Srba, koji su poput njega bili osumnjičeni za nestanak 17 Hrvata u selu Berku kod Vukovara između 1991. i 1993. godine.

– U tom dosijeu bilo je više Srba sa prezimenom Eror i postupak protiv njih je obustavljen. Verovatno da i Gojko očekuje takav ishod – naglasio je Štrbac i istakao da je Eror 37. Srbin koji je do sada ekstradiran iz drugih zemalja u Hrvatsku, a da se na njenom zvaničnom spisku nalazi 1.577 lica, koja su procesuirana za ratne zločine.

Štrbac je napomenuo da je samo od početka godine u akcijama na različitim meridijanima uhapšeno pet Srba iz Hrvatske. Prema njegovim rečima, to dokazuje namere da Hrvatska na ovaj način i putem medijskih izveštaja “sačuva imidž žrtve” rata, vođenog na njenoj teritoriji.

– Naravno da je ovo lov na Srbe. Osnovna teza Hrvatske i pred Međunarodnim sudom pravde i pred Haškim tribunalom je da su Srbi agresori, okupatori i zločinci, a da su oni vodili samo odbrambeni rat. Po njima, narod koji se brani ne može da bude kriv i ova tvrdnja je sad prisutna u sporu o genocidu – naglasio je Štrbac i upozorio da se u Hrvatskoj otvaraju novi procesi i da među novouhapšenim ima i onih koji nisu bili na zvaničnim spiskovima, koje su razmenile Srbija i Zagreb.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *