HRVATSKA: Ne možemo izgubiti od Srbije

HRVATSKA: Ne možemo izgubiti od Srbije

2 marta 2014

Hrvatska - JutjubMinistar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić ocenio je da Hrvatska ne može da izgubi spor protiv Srbije koju je tužila za genocid, a ona odgovorila protivtužbom.

„Mi ne možemo da izgubimo, jer znamo šta se dogodilo i znamo ko je žrtva, a ko agresor. Moguće je da se ne uspe dokazati direktna veza, to je pitanje Suda koji je postavio visoke kriterijume. Uspeh je dobro i pošteno odraditi posao“, rekao je Miljenić u intervjuu koji je u Hagu dao za RTL televiziju.

Prema njegovim rečima, Hrvatska očekuje da pokaže šta se stvarno dogodilo u ratu na području te države.

„Zločine koji su počinjeni nad našim narodom, ko je koga napao, da adresiramo odgovornost i susedne države u to vreme. To ćemo prezentovati na najbolji mogući način i to ću nazvati uspehom“, ocenio je ministar.

On nije želeo da otkrije koliko će ceo postupak stajati Hrvatsku, rekavši da će to na kraju postupka biti saopšteno. Upitan zna li se koliku ratnu odštetu Hrvatska tužbom traži od Srbije, hrvatski ministar je rekao da je to prepušteno Sudu.

„Prvenstveno, tražimo podatke o nestalima, ali i drugačiju klimu. Tražimo procesuiranje počinitelja zločina na području Hrvatske. Nedopustivo je da se bilo ko ko je počinio zločin, slobodno kreće. Insistiramo na vladavini prava i progonu svih ratnih zločina“, naglasio je Miljenić.

Na pitanje da li je moguće da Hrvatska na sudu dokaže da je počinjen genocid budući da Bosni i Hercegovini u tužbi protiv Srbije ni Srebrenica nije bila dovoljno snažan argument, Miljenić je podsetio da su na hrvatskoj tužbi od 1999. radile sve vlade.

„Ako postoji ijedno pitanje gde je postignut konsenzus, onda je to ovde“, rekao je on i dodao da je za istoriju važno da se pokaže šta se zaista dogodilo.

U razgovoru za Novu TV, Miljenić je ocenio da je jedan od najvećih propusta Haškog tribunala što nije vodio postupke protiv vrha bivše JNA, jer su se „sve vojne operacije JNA na području Hrvatske vodile iz Srbije“.

Upitan koliko je sudski postupak važan za buduće odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je odgovorio da se „zdravi odnosi mogu graditi samo ako se zna ko je i šta, kako i kada radio“. On je odbacio teorije o izjednačavanju odgovornosti Hrvatske i Srbije u ratu istaknuvši da „niko iz Hrvatske nije nikada prešao granicu da bi ratovao na području Srbije“.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u ponedeljak počinje glavna rasprava po tužbi i protivtužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija, jedna protiv druge, podnele najvišem sudu UN.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miki says:

    Neka dokazu da je granica Srbije i Hrvatske bila medjunarodna,da je vojska nezavisne Srbije,a ne JNA presla tu granicu,pa da razgovaramo o agresiji.A ne,napadnes kasarnu u Vukovaru u kojoj je stacionirana legalna vojska od 1945. u jos uvek medjunarodno priznatoj SFRJ,pa kad iz Beograda krenu tenkovi da je deblokiraju kukas kako su te napali!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *