Hrvatska ne odustaje od tužbe protiv Srbije

Hrvatska ne odustaje od tužbe protiv Srbije

10 oktobra 2013

srbija-vs-srbija_hrvatska_lomIako se u poslednje vreme često kalkulisalo da će Hrvatska odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, Zagreb je doneo odluku da se sa tužbom ipak ide dalje. Riječki Novi list saznaje da će Hrvatsku pred sudom u Hagu zastupati profesorka Vesna Crnić-Grotić, sa Pravnog fakulteta u Rijeci. U najskorije vreme, možda već za dve sedmice, i zvanično bi profesorka Crnić-Grotić trebalo da bude imenovana i da Međunarodnom sudu u Hagu dostavi popis svedoka sa hrvatske strane, koji bi trebali da budu saslušani početkom sledeće godine. Profesorka Crnić-Grotić je šefica katedre međunarodnog prava, a kandidovala se i za sudiju Evropskog suda za ljudska prava, međutim tamo nije prošla.

Politička odluka navodno je već donesena u Zagrebu da se sa tužbom, koja je podnesena još 1999. godine, protiv Srbije ide dalje, ali se u javnosti ništa o tome ne govori. Verovatno se čeka i susret dvojice predsednika, Ive Josipovića i Tomislava Nikolića u Beogradu, kada se i ta tema može naći na dnevnom redu, ali su bez obzira na to u Zagrebu spremni da se ceo postupak nastavi. Još ovog proleća je Vesna Pusić, šefica hrvatske diplomatije naglašavala da su učinjeni ozbiljni pomaci koji otvaraju mogućnost za razgovor o povlačenju tužbe, a to je konstatovano i prilikom posete Aleksandra Vučića Zagrebu.

Jedan od preduslova zvaničnog Zagreba je bila da se reši pitanje sudbine 1100 nestalih osoba, da Srbija vrati kulturna dobra koja su odnesena iz Hrvatske u vreme ratova na ovim prostorima i da se nastavi sa procesuiranjem za ratne zločine. Tim istaknutih pravnika sve vreme je radio i na procenama da li je zadovoljavanje ovih uslova dovoljan razlog za povlačenje tužbe za genocid.

U poslednje vreme nema ni većih iskoraka u rešavanju problema koji su i bili prepreka za povlačenje tužbi, pa je očito i to bio razlog zbog kojeg Zagreb ide prema odluci da se nastavi sa tužbom.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *