Hrvatska neće da isporuči Nemačkoj bivšeg udbaša

Hrvatska neće da isporuči Nemačkoj bivšeg udbaša

20 juna 2013

reg-Josip-Perkovic_620x0113339276Najpoznatiji hrvatski obaveštajac Josip Perković posle 1. jula najverovatnije neće biti uhapšen, iako je nemačko pravosuđe najavilo da će baš na taj dan da pošalje zahtev Hrvatskoj za njegovo izručenje. Perkovića nemačko savezno državno tužilaštvo sumnjiči da je učestvovao kao šef jugoslovenske tajne službe UDBA u organizaciji ubistava emigranata u Nemačkoj, među kojima je bio i jedan od direktora „Ine“ Stjepan Đureković.

Nekoliko dana pred ulazak Hrvatske u EU Sabor je doneo zakon po kojem će se reagovati na naloge za hapšenje iz zemlja Evropske unije samo za dela koja su počinjena posle 2002. godine. U Hrvatskoj se posebni zakon koji je u parlamentarnu proceduru upućen hitnim postupkom već naziva i „Perkovićev zakon“, a većina onog što je hrvatski „špijun svih špijuna“ radio u životu ostaće i dalje tajna.

Posle raspada bivše Jugoslavije, Perkovića su odmah angažovali nova hrvatska vlast i Franjo Tuđman, koji mu je poverio zadatak osnivanja hrvatskih tajnih službi. Iako ga Nemci sumnjiče da je učestvovao kao šef UDBA do 1990. godine u likvidacijama hrvatskih emigranata koji su pre svega prihvatali ustašku ideologiju, to nije smetalo Tuđmanu i njegovim jastrebovima, pre svega bivšem ministru odbrane Gojku Šušku da ga angažuju i štite.

Pre četiri godine za Perkovićem je raspisana međunarodna poternica, ali se ništa nije dogodilo. Sin Josipa Perkovića takođe je blizak obaveštajnom miljeu, kao savetnik bivšeg predsednika Stjepana Mesića i sadašnjeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića. Iako su Nemci održali suđenje za ubistvo Stjepana Đurekovića, a Krunoslav Prates je kao jedan od učesnika ubistva osuđen na doživotnu robiju, mnogo toga ostalo je i dalje nejasno.

Đureković, u ratu partizan, bio je beogradski đak gde je diplomirao ekonomiju, a radio je u rafineriji u Sisku koja je bila pod „Inom“. Navodno je razotkrio pljačku koja je vodila do sina tada moćnog Mike Špiljaka, Vanje, a 1982. pobegao je u Nemačku. Tamo se priključio grupi emigranata koji su tvrdili da je Hrvatska eksploatisana u Jugoslaviji i misteriozno je ubijen 1983. u operaciji koja se navodno zvala „Dunav“.

Posle četiri godine ubijen je i Đurekovićev sin u Kanadi.Na suđenju u Nemačkoj egzekutori ubistava su pokazali prstom na Perkovića i Zdravka Mustača kao na organizatore ubistva, a posle toga su još uhapšeni Vinko Sindičić i Luka Sekula. Nemačka štampa ovih dana piše da se u Zagrebu pale dokumenti hrvatske obaveštajne službe vezani za aktivnosti Josipa Perkovića, a nemački obaveštajci potvrdili su da se „mračne tajne“ bacaju u peć.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *