ХРВАТСКА НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ: Пуна им уста „мира и стабилности“, а заправо….

HRVATSKA NEIZLEČIVA BOLEST: Puna im usta „mira i stabilnosti“, a zapravo….

30 decembra 2017

Incident u Sonti u kome su pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti poslužio je i hrvatskoj i srpskoj strani da nastave sa međusobnim prepucavanjima, koja su došla do toga da Hrvatska Srbiji uputi protestnu notu, koju Srbija doduše nije želela da primi.

Dok policija i srpski državni vrh tvrde da napad nije bio nacionalno motivisan, hrvatski premijer Andrej Plenković ima poruku za Srbiju.

– Uložili smo protestnu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji – rekao je Plenković.

I zaista, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske, gde je odbila da primi protestnu notu. Njeno obrazloženje, kao i objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP) bilo je da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost.

– Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona – zaključuje MSP.

Vučić: Ništa novo

Incidentom se pozabavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je međunacionalni karakter nedavnog sukoba mladića u Sonti izmišljen i da “nije ništa novo da se nešto uvek govori protiv Srba”.

Policijska uprava Sombor takođe je navela da incident u Sonti, gde je u nedelju, 24. decembra nešto posle ponoći, došlo do tuče u kojoj je učestvovalo više lica, nije nacionalno motivisan. Navedeno je i da su identifikovani učesnici tuče, a njeni izazivači su uhapšeni.

Vulin: Srbija nije razlog hrvatskih neuspeha

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da „nažalost, Hrvatska koristi svaku priliku da nađe nekakav razlog zbog čega će Srbi i Srbija biti loši, i zbog čega će Srbija izgledati kao nekakvo leglo ljudi koji mrze druge ljude“.

– Incident o kome su govorili u Zagrebu i koji je tamo uzeo veliki medijski prostor, nije bio nacionalni, to nije bilo nešto na šta možete da utičete, jednostavno se desilo, kao što se i druge stvari dešavaju, bez obzira na bilo čiju nacionalnost – rekao je Vulin.

„Za Hrvatsku su Srbi uzrok svih neuspeha i promašaja“

On kaže da mu je žao što Hrvatska „nikako ne može“ da prestane da Srbe i Srbiju doživljava kao uzrok svih svojih neuspeha, promašaja, nedaća i da nije u stanju da se bavi sama sobom.

– Mi to nikada ne bismo radili, a priznaćete da bi se i te kako moglo naći primera u kojima su Srbi koji žive u Hrvatskoj bili predmet brojnih napada, i to ne samo u kafani, već i u parlamentu, medijima, u zakonima u kojima su proglašeni agresorima na zemlju u kojima su živeli vekovima. Mi se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo faktor koji će umiriti čitav naš prostor, ali to je veoma teško ako to radite samo vi – istakao je Vulin.

Ministar vojni naveo je i da „nije siguran“ kakve sagovornike predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima sa druge strane, i da li ih uopšte ima, baš kao što nije ni siguran da ima sagovornike za politiku mira i pomirenja u Hrvatskoj, „u kojoj se svaka prilika koristi da bi se Srbija ocrnila“.

„Podgrevanje“

Nažalost, i ova situacija u kojoj su, ne ulazeći u nacionalnost, oštećeni građani Srbije, poslužila je da se sukobi između Hrvatske i Srbije još malo, po ko zna koji put “podgreju”.

– Ovakva sitacija će trajati dok je ovakve Hrvatske i ovakvih Hrvata, jer je ovo problem dugog trajanja. Radi se o tome što se identiteti nacija grade na žrtvi i tome da je onaj drugi loš. To su stvari koje se teško menjaju. Šok u Hrvatskoj koji je usledio nakon presude u slučaju Herceg-Bosne u Hagu, govori o tome da postoji problem sa njihovim identitetom – kaže za “Blic” Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Zarobljeni u devedesetima

Takođe, kako kaže, političke elite ni u Hrvatskoj ni u Srbiji nisu izašle iz devedesetih godina, imaju mnogo toga da rasprave, ali je problem u tome što su i jedni i drugi navikli samo da dobijaju. Kako navodi, sukobi maltene ne prestaju od 2015. godine.

– Mi ne možemo da menjamo Hrvatsku, ali moramo da budemo iskreni prema sebi, jasno definišemo naše interese, ojačamo institucije, i osmislimo drugačiji i pametniju strategiju – ističe on.

Kada je u pitanju Evropska unija i blokada od strane Hrvatske koja se svako malo dešava, Janjić navodi da Srbija nema razloga da dozvoli da je blokiraju jer je ono što Hrvatska najviše traži i na čemu insistira, rešivo, a to je pitanje manjina i hrvatskih predstavnika u parlamentu.

„Bolest“ dugog veka

– Ubeđen sam da sve ovo održava HDZ na vlasti, jer oni nemaju šta drugo da ponude građanima Hrvatske. Ovo je bolest dugog veka, i ne bi trebalo da bude iznenađenje ako se ovakve stvari budu dešavale i ubuduće – zaključuje Janjić.

Poslednja protestna nota nije ni prvo ni poslednje trvenje između dve zemlje.

Pre nekoliko dana kabinet hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović reagovao je na izjavu predsednika Vučića, da je njegova poseta Zagrebu planirana za kraj ove godine otkazana jer je “govorio istinu o nestalim osoba”, odnosno da je “tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj nestalo više Srba nego Hrvata”. Ona je rekla da tokom praznika ne daje političke izjave, ali…

– Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i praznici pravoslavnih vernika. Ako, pak, političari ipak žele da šalju poruke u vreme praznika, one treba da budu nekonfliktne i da doprinose međusobnom razumevanju i rešavanju otvorenih pitanja – navedeno je u saopštenju kabineta hrvatske predsednice.

Takse na voće i blokada granice

Pre nekoliko meseci desilo se “prepucavanje” između dve zemlje, samo na polju ekonomije, kada je Hrvatska povećala takse na uvoz voća i povrća iz Srbije sa 12 na čak 270 evra. Svojevremeno, Hrvatska je čak blokirala i granični prelaz sa Srbijom, ograničavajući protok robe na hrvatsko tržište.

“Stop” na otvaranje poglavlja

Hrvatska je Srbiju blokirala i prilikom otvaranja pregovaračkih poglavlja sa EU. Najpre, to je bio slučaj na početku procesa sa poglavljem 23, i to dva puta.

Krajem 2016. godine blokirala je i otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, a bila je i jedna od zemalja koja ovog meseca nije dala “zeleno svetlo” na otvaranje poglavlja 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima.

“Rat” protestnim notama

Protestne note kao sredstvo borbe dve zemlje postale su skoro uobičajene, a povodi najrazličitiji: od poništavajuće presude hrvatskih sudova kontroverznom hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, preko vređanja Srbije od strane bivšeg ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača, pa incident koji se svojevremeno desio u zoni graničnog prelaza Berkasovo – Bapska, kada su hrvatski policajci prešli na srpsku teritoriju i obračunavali se sa novinarima.

Lider SRS Vojislav Šešelj takođe je bio jedan od razloga za protestnu notu koju je Zagreb upitio Beogradu, i to zbog paljenja zastave te zemlje.

“Oluja”, spomenici atentatorima, vređanje žrtava…

Kao povod za obračun “tradniconalno”, svake godine služi obeležavanje godišnjice “Oluje” koju Hrvatska veliča, sa Srbiji je bolna tačka.

Osim toga, pojedinačne “čarke” su veoma česti, od skidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, preko postavljanja spomen ploče u Jasenovcu sa pokličom “Za dom spremni”, podizanja spomenika atentatoru na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Miru Barešiću, do ukidanja (po ko zna koji put) presude ratnom komandantu Osijeka Branimiru Glavašu…

Afera čokoladice

Ni hrvatska ni srpska javnost nisu propustile priliku da se ozbiljno pozabave slučajem “čokoladice”, kada se hrvatska predsednica izvinjavala zbog toga što deca u Hrvatskoj jedu srpsku čokoladu.

(Blic)

KOMENTARI8 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Šta je sa hiljadama proteranih i pobijenih Srba i Srpkinja sa teritorije hrvatske???

 2. M says:

  A što je bilo s tisućama nedužnih,mirnih a pobijenih,opljačkanih i protjeranih Hrvata s privremeno okupiranih svojih domova-države?!?A i danas,dal' im je okupator-sileđija nadoknadio štetu,pogotovo za ubijene?!?

 3. M says:

  ...a puno se Srba vratilo u Hrvatsku,u svoje domove koji su im obnovljeni,i nitko ih ne dira,iako znaju ponekad ponovo vući vraga za rep!

  • Velika Metla says:

   Ćuti lažovčino smrdljiva! Kuće su im "obnovljene",je li? Da im te kuće nije obnovila genocidna vaša tvorevina? Kako to sada obnovljene? Vi rekoste da ništa od srbskih kuća nije srušeno! Da li lažete sada,ili onda? Znam,UVEK vi lažete,jer je vaš idol i vođa sotona,kome je drugo ime Laž!

 4. Kulak says:

  Mi Srbi se stalno nešto čudimo.Neka se konačno u javnost iznese istina da je hrvatska nacija konstrukcija katoličke crkve.U Zagrebu ne postoji termin nestali,postoji i koristi se isključivo termin "nestali hrvati".Katolički fratar krešimir bagarić na nastavi veronauka podučava učenike da Srbe treba bacati u septičke jame i te jame zatrpavati vapnom.Muslimane,kaže on,treba tretirati kao nižu rasu.Pa šta mi Srbi od tih i takvih čudovišta očekujemo.Da aplaudiramo hrvatskim lobistima u Beogradu?

  • Velika Metla says:

   Kulak,Vatikan kao presto sotonin na Zemlji je iza svega ovoga,a rvati,vatikanoidi,njihova služinčad ne mogu ništa drugo do da im služe i dodvoravaju ne bi li ih prihvatili kao prave vatikance! To će se desiti NIKADA! Zna vatikan KO su vatikaonidi pokatoličeni! Znali su i za vreme Austro-Ugarske imperije,pa su vatikanoidima shodno njihovom "ljudskom"kvalitetu dali i zaduženje u zajednici te imperije! To zaduženje je bilo timarenje konja! Toliko o tome!

 5. R.Srpska says:

  HRVATI KO HRVATI, LAŽLJIVI I POKVARENI, GLUME CIVILIZACIJU I KULTURU A NEMA GORIH. ENO U KISELJAKU BACALI NA ĐAMIJU NEKO SMEĆE,SUTRA UPLAKANI SE "KAJU", NORMALNO JER SU IH UHVATILI, INAČE ŠTO BI SE ONI KAJALI...U SONTI SU DOBILI ŠTO SU ZASLUŽILI, NE BI DOBILI BEZ VEZE, TO JE SIGURNO. HRVATI TREBA DA ZNAJU DA JE BATINA IZ RAJA IZAŠLA A BATINA ĆE JOŠ DA DOBIJAJU :-) I TO MNOGO :-) JASENOVAC SA KAMATAMA...

  • Velika Metla says:

   RS, na ulazu u katedralu u Magdeburgu piše vrlo jasno "Sačuvaj me Bože gladi,rata i hrvata"! Iako hrvati u to vreme nemaju nikakve veze s ovim današnjim pokatoličenim,ipak se ovi današnji pozivaju na njihovo "tisućljetno"postojanje! To je za mene kratko rečeno GENETSKI OTPAD OD LJUDSKOG RODA! Sva njihova vrhuška crkve je školovana u mržnji i zlu,kakvo se retko sreće u istoriji ljudskog roda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *