Hrvatska netačno prevela propis EU

Hrvatska netačno prevela propis EU

22 jula 2013

hrvatska-eu-croazia-ue-1-1114233086Hrvatska je netačno prevela propis Evropske unije o evropskoj poternici koji je trenutno politički najosetljiviji u odnosima Zagreba i Brisela.

Tumačenje tog propisa direktno utiče na pitanje može li takozvani “Lex Perković” ostati na snazi ili će Hrvatska morati da ga menja, piše zagrebački “Večernji list”.

Propis koji se zove „Okvirna odluka Veća o evropskom naglogu za hapšenje” u članu 32. govori o tome da svaka država EU može odlučiti da se nalog ne primjenjuje na krivična dela počinjena pre 7. avgusta 2002.

Ključan podatak u toj rečenici je kada države mogu propisati izuzetak, a upavo taj podatak je predmet spora Zagreba I Brisela. Zvanični hrvatski prevod, naime, glasi: “nakon što Veće usvoji ovu okvirnu odluku”.

Ako u hrvatskoj verziji umesto „u trenutku usvajanja“ zaista piše „nakon što Veće usvoji“, onda je to ozbiljna greška koju su učinili pravnici-prevodioci u Veću EU koji su odobrili takav tekst. Moramo ih pitati zašto nisu tačno preveli”, rekao je listu izvor uzponat sa sporom oko primene evropskog naloga za hapšenje u Hrvatskoj.

Neposredno uoči priključenja EU Hrvatska je usvojila izmenu zakona o evropskom nalogu za hapšenje u delu kojim se taj nalog ograničava na krivična dela počinjena posle 7. avgusta 2002. godine. Tom promenom Hratska je zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkconera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića koga Nemačka potražuje zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je osumnjičen i da je učestvovao u organizovanju još nekih hrvatskih emigranata, a njegov sin Saša zaposlen je u kabinetu predsednika Ive Josipovića kao savetnik za bezbednost.

Ta izmena zakona i zaštita Đurekovića izazvala je polemiku u hrvatskoj javnosti nakon što su pojedini stručnjaci upozorili da bi zbog toga Hrvatska mogla dobiti sankcije EU.

Premijer Zoran Milanović je zbog toga pokrenuo promenu Ustava Hrvatske u delu koji bi se odnosio na nezastarevanje krivičnih dela, ali taj predlog nije prošao na saborskom Odboru za ustavna pitanja, pa se očekuje da će o tome ponovo biti reči na jesen.

Opoziciona HDZ je izrazila spremnost da podrži ustavni predlog, ali pod određenim uslovima, javili su ranije hrvatski mediji.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *