HRVATSKA: Ni Nikola Tesla ne valja ako je na ćirilici

HRVATSKA: Ni Nikola Tesla ne valja ako je na ćirilici

12 oktobra 2013

vukovar-cirilica-1378131760-360419U Hrvatskoj je nastavljeno razbijanje i uklanjanje tabli sa dvojezičnim natpisma koji sardže ćirilicu – protekle noći na zgradi opštine u Udbini nepoznati počinioci razbili su tri ploče.

Ploča sa dvojezičnim natpisom skinuta je i sa zgrade kulturno-informativnog centra „Nikola Tesla“ u Udbini, takođe u toku noći. Istovremeno, Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara nije prihvatio inicijativu predsednika Hrvatske Ive Josipovića za „obnovu dijaloga o Vukovaru“

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac poziva Vladu i opoziciju da ne daju podršku onima koji u Hrvatskoj pozivaju na „međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje“. Pupovac je poručio da ćirilično pismo nije „ratni demon niti je ratno sredstvo, već komunikacijsko sredstvo i dio istorijske i kulturne tradicije Srba, ali i Hrvata“.

Na pitanje hrvatskih novinara da li je srpska zajednica proteklih godina trebalo da bude agresivnija u traženju svojih prava, Pupovac je odgovorio da, dok je on na čelu SNV-a, neće biti nikakve agresivnosti.

„Insistiraćemo na onome što nam pripada, ali nećemo biti agresivni, jer agresivnost sama po sebi ne garantuje uspeh“, poručio je Pupovac.

U Vukovaru danima traje borba za očuvanje tabli koje sadrže ćirilicu, a u poslednje vrijeme među onima koji krše zakone uništavajući te natpise uključili su se i neki pripadnici policije – navode mediji u Hrvatskoj.

Tim povodom premijer Milanović je juče na sednici hrvatske vlade poručio da se Zakon o pravima manjina u Hrvatskoj mora poštovati i pozvao predstavnike vukovarskih branitelja na razgovor. Premijer je rekao da na razgovor mogu doći samo vukovarski, ali ne i branitelji iz drugih hrvatskih gradova koji dolaze u Vukovar i podržavaju ovakve incidente.

Predstavnici vukovarskih branitelja, međutim, neće se odazvati tom pozivu premijera Milanovića.
Predsednik hravatskih branitelja Tomislav Josić je ocenio da je sramota da premijer uslovljava sa kojim će braniteljima da razgovara. Josić je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao da očito Milanović ne zna kakva je situacija na terenu, ocenivši da je ona zapaljiva, pa je pozvao premijera da dođe i sam se u to uveri. On je rekao da branitelji čekaju da Milanović u Vukovar dođe danas u podne.

Ministar branitelja Predrag Matić ocenio je sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare tim povodom da odbijanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da se sastane s premijerom Milanovićem predstavlja „ucenjivanje i uslovljavanje“, odnosno pokušaj diskreditovanja kompletne vertikale vlasti u Hrvatskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *