HRVATSKA: Ništa od referenduma, Srbe štiti Božićni Ustav

HRVATSKA: Ništa od referenduma, Srbe štiti Božićni Ustav

10 decembra 2013

Zoran MilanovicSve političke stranke u Hrvatskoj, osim HDZ-a, postigle su dogovor o promeni ustava koje će slediti do Božića, a onemogućiće raspisivanje referenduma o manjinskim pravima, što je uspeh vlade Zorana Milanovića. U toku javne rasprave bilo je i niz drugih primedbi o promeni ustava koji nisu prošli, među kojima i predlog o zabrani abortusa, kao i da se pripadnicima bivše Udbe zabrani politički rad.

Ubuduće referendum će moći da se raspiše i sa samo sakupljenih 200.000 potpisa, dok je sada trebalo gotovo 400.000. Na referendum neće moći da se postavljaju, između ostalih, pitanja vezana za obaveze prihvaćene međunarodnim sporazumima, kao što je slučaj sa poštovanjem prava manjina.

Dakle, od referenduma o ćirilici, kao što se i najavljivalo i očekivalo, neće biti ništa, iako se polemike i dalje nisu smirile. Dok je još pre koji dan predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavljivao kako je referendum nepotreban u ovom trenutku i da se ne sme ići na smanjivanje prava manjina, opet je po ko zna koji put okrenuo ćurak i vratio retoriku na staro. Na obeležavanju četrnaeste godišnjice od smrti Franja Tuđmana Karamarko je prozvao predsednika Ivu Josipovića da se oglasi o ustavnom zakonu koji reguliše dvojezičnost i spreči uvođenje ćirilice u Vukovaru.

– Ako je tako precizan u tim svojim ovlašćenjima, neka bude precizan i oko člana 8. i neka skine ćirilične ploče u Vukovaru“, poručio je Karamarko i ponovio stav njegove stranke da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina sprečava uvođenje dvojezičnosti i postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru. Lekcije je Karamarko podelio i levoj vlasti, veličajući Tuđmana kao najvećeg političara u hrvatskoj istoriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *