ХРВАТСКА ОД СРБИЈЕ тражила паре!

HRVATSKA OD SRBIJE tražila pare!

5 jula 2016

589033_tan2016-6-20-171847298-1_fHrvatska je od Srbije tražila pare da ne bi kočila otvaranje poglavlja i put naše zemlje u EU, saznaje “Blic”.

Naime, Hrvatska je tražila da se u pregovore EU sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete, što je postavila i kao uslov za otvaranje poglavlja, saznaje “Blic”.

Ipak, od toga se juče odustalo jer su evropski zvaničnici odbijali da se to bilateralno pitanje Beograda i Zagreba uopšte razmatra na putu Srbije ka EU.

– Zvaničnici u Briselu bili su besni kada su čuli novi uslov Zagreba. Pitanja reparacije nema nigde u evropskom pravu i ono se eventualno može pojaviti u sporazumu dve zemlje o prekidu rata. Hrvati su tražili da se obeštete žrtve rata i reši pitanje nestalih. Nije se navodila konkretna suma – navodi dobro obavešteni izvor “Blica”.

Tokom jučerašnjeg dana Slovačka, koja predsedava EU od 1. jula, vodila je intenzivne razgovore sa hrvatskim diplomatama, od kojih je tražila da daju saglasnost za usvajanje zajedničke pregovaračke pozicije EU, što je i pretposlednji korak ka otvaranju poglavlja 23 i 24. To pitanje juče je stavljeno na dnevni red Radne grupe za proširenje i tokom dana je Hrvatska pod pritiskom dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, što je potvrdio i Johanes Han.

– Hrvati su prvo insistirali na punoj saradnji sa Hagom, ukidanju regionalne jurisdikcije za ratne zločine i većem pravu hrvatske manjine, pa su od toga lagano odustajali. Na kraju su tražili reparaciju. To njihovo odustajanje neće biti besplatno. Sigurno će tražiti nešto zauzvrat. Možda će akcenat biti na boljoj saradnji sa Hagom ili na procesuiranju ratnih zločinaca – smatra  sagovornik Blica.

KOMENTARI4 komentara

 1. Lajla says:

  Naj bolje bi bilo da se Srbi kolektivno ubiju,pa da zapadni zlocinci vise nemaju probleme.

 2. krneta ilija says:

  oooooooksve receno...

 3. ajduk s says:

  Što bi reko, rodjak sa sela: A od mene možete da dobijete k....!

 4. veseldvor says:

  Sve politicare u srbiji trebalo bi strijejat.sve do jednog kad je rusen berlinski zid nisu primijetili sad kad EU tone u kaos isto neprimjecuju izlazak engleza je znak za uzbunu.Ali nase politicke krmace vode zemju uvijek u propast. Ponekad mislim da i zasluzujemo to.kako kaze ona izreka "vlast je onakva kakvu narod zasluzuje. pozdrav dobronamjernim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *