Hrvatska odbija naređenja iz EU

Hrvatska odbija naređenja iz EU

15 septembra 2013

02_eu_croatia_flags_59213Hrvatska vlada će istrajati na poziciji principijelne države koja ne prima naređenja od “bahatih” evropskih političarki kada je reč o izmeni zakona o evropskom nalogu za hapšenje kojim je bivši jugosloveski i hrvatski funkcioner tajne službe Josip Perković zaštićen od izručenja Nemačkoj.

Zagrebački “Jutarnji list” objavio je u nedelju izjavu neimanovanog visokog fnkcionera hrvatske vlade koji kaže da “da nema kompromisa oko Evropskog naloga za hapšenje”, jer Hrvatska je u pravu i ići će do kraja po cenu da joj Evropska komisija izrekne sankcije.

“Dakle, idemo s promenom Ustava i osnivanjem Istražne komisije, u međuvremenu očekujemo da pravosuđe istraži ima li osnova za podizanje optužnice protiv Josipa Perkovića, a sredinom 2014. na snagu će stupiti izmene kojima će se ukinuti vremensko ograničenje primene evropske poternice. Ponavljam, ne pada nam na pamet da odustanemo“, naveo je “Jutarnji” reči neimenovanog sagovornika.

Hrvatska je, naime, dva dana uoči priključenja EU donela zakon kojim je primena evropske poternice ograničena na avgust 2002. Godine, čime je praktično zaštitila od izručenja osobe osumnjičene za zločine i krivična dela među kojima je i Josip Perković.

Perkovića potražuje Nemačka koja ga sumnjiči da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog emigrant Stjepana Đurekovića 1983. Godine u Bavarskoj.

Premijer Zoran Milanović se zalaže za promenu Ustava kojim bi se omogućilo da Hrvatima koji su činii zločine I druga krivična dela bude suđeno u Hrvatsoj i prema hrvatskim zakonima, a ne, kako je rekao, prema zakonima trećih zemalja.

Sa tim se, međutim, ne slaže i najuticajnija opoziciona politička partija – Hrvatska demokratska zajednica. Njen lider Tomislav Karamarko tvrdi da ta stranka neće dati podršku SDP-ovom predlogu za promenu Ustava i smatra da zakon o evroskoj poternici treba hitno izmeniti i primeniti ili će u protivnom Hrvatska dobiti sankcije koje će se pre svega odnositi na smanjenje finansija.

Sankcije Hrvatskoj, ukoliko ne bude počela sa hitnom izmenom zakona o evropskoj poternici i njegovom primenom, najavila je evropska poverenica pravosuđa Vivijana Reding.

Ove najave su, piše Jutarnji, prirodno izazvale ogromno neraspoloženje unutar izvršne vlasti.

“Kod nje se radi o spoju ogromnog egotripa i bahatosti, zbog kojih odbija da sasluša naše argumente. Već je bilo maksimalno nepristojno kada nam je lekcije držala nekakva njena portparola, a Vivijana Reding poslednjim reakcijama pokazuje da želi do kraja zaoštriti situaciju”, smatra sugovornik “Jutarnjeg”.

Predsednik Sabora Josip Leko je, međutim, ocenio besmislenim predlog o osnivanju saborske istražne komisije u slučaju Perković, ogradivši se da je to njegov lični stav.

“Nisam o tome razgovarao ni u Saboru ni u stranci (SDP) pa iznosim lični stav. Iskustvo s istražim komisijama govori da preko njih nismo ništa rešili. Uveren sam da postupanje vlade vezano uz taj slučaj nije naštetilo Hrvatskoj i ne očekujem ‘pedagoške mere’”, kazao je Leko.

Predsednik Ivo Josipović je takođe uveren da do evropskih sancija hrvatskoj ipak neće doći, jer će, rekao je rekao juče u Jastrebovskom, Sabor uskladiti hrvatsko zakonodavstvo sa evropskim kako je i predviđeno pristupnim pregovorom.

Hrvatski predsednik je kazao da i Evropa i Hrvatska u ovom trenutku imaju važnijeg posla od spora oko izmene i primene zakona o evropskoj poternici.

Inače, Perković sin Saša je zaposlen u Josipovićem kabinetu kao savetnik za bezbednost, pa neke stranke i pojedinci smatraju da bi on mogao doći u sukob interesa jer raspolaže značajnim informacijama, ukoliko njegov otac Josip bude procesuiran.

Josipović je, međutim, poručio da mu “ne pada na pamet” da promeni Sašu Perković dodavši da niko ne treba da snosi odgovornost zbog eventulog greha svojih roditelja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *