ХРВАТСКА ОДГОВОРИЛА РУСИЈИ: То што браните Србе…

HRVATSKA ODGOVORILA RUSIJI: To što branite Srbe…

10 juna 2015
844561Izveštaj ruskog Ministarstva spoljnih poslova o rastu neonacizma, u kojem je jedno poglavlje posvećeno i Hrvatskoj, neutemeljeno je i selektivno, rečeno je danas Hini u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.S obzirom da su u izveštaju spomenute 33 države, uglavnom članice EU i NATO, i to većinom one koje spadaju u demokratski najrazvijenije države, sve zemlje članice Evropske unije rade na zajedničkom odgovoru, rečeno je u Ministarstvu.Kada je reč o podacima koji se odnose na Hrvatsku, osim što je deo tih podataka u potpunosti neutemeljen, očigledno je da su birani i korišćeni selektivno da bi se prilagodili unapred određenim zaključcima, ocenilo je Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.Hina podseća da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo povodom 70. godišnjice pobede nad nacizmom izveštaj pod naslovom „Neonacizam – opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona“.Rusko ministarstvo u delu o Hrvatskoj kritikuje službeni Zagreb zbog netolerancije prema Srbima, a ističe napredak u državnoj politici za sprečavanje diskriminacije.

„U Hrvatskoj ima slučajeva etničke diskriminacije uprkos značajnom napretku u državnoj politici za sprečavanje diskriminacije kao i akcijama protiv rasizma od 2006“, prenosi agencija delove iz izveštaja koji kritikuje jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Evropi.

„Ono što podstiče neonacizam u Hrvatskoj je ultranacionalističko raspoloženje u nekim regijama i konzervativnim delovima društva“, stoji u izveštaju u kojem se kao područja s takvim raspoloženjem navode Slavonija, severna Dalmacija i zapadni Srem.

„Agresivni nacionalizam, etnička i verska netolerancija usmereni su većinom protiv Srba, najveće manjine (koja čini 4,36 odsto ukupnog stanovništva zemlje) čiji se broj smanjio za dve trećine od 1991. godine. Srbi su suočeni s ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u traženju posla i povraćaja imovine“, piše rusko Ministarstvo.

Takođe navodi da je prema podacima aktivista za ljudska prava, oko 30.000 pravoslavnih Srba prihvatilo katoličanstvo tokom poslednjih 19 godina.

„Stručnjaci kažu da je glavni razlog tome želja roditelja da spreče da njihova deca budu izložena nasilju u školi zbog etničkog ili verskog porekla“, navedeno je.

U izveštaju se takođe spominju slučajevi ksenofobnog vandalizma na pravoslavnim grobljima, skidanje ćiriličnih tabli, uništavanje spomen – ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno na otoku Pagu i skrnavljenje jevrejskog groblja iz 16. veka u Splitu.

„S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj nema zakona protiv istorijskog revizionizma i poricanja ratnih zločina, mnogi lokalni popularizatori ustaša dobijaju zamah“, stoji u izveštaju, a u tom kontekstu spominje se i pevač Marko Perković Tompson.

Rusi takođe zameraju Hrvatskoj da se najmanje 20 Hrvata borilo u redovima bataljona Azova u istočnoj Ukrajini, a hvali se nedavno osnivanje Antifašističke lige.

KOMENTARI5 komentara

 1. Sale says:

  „U Hrvatskoj ima slučajeva etničke diskriminacije"......ha,ha,koja provala...Hrvatska je obnovljena NDH...

 2. Č.Č. says:

  ustaška tvorevina unutar nacističke eu,jednaka situacija kao i kad je ndh bila član hitlerovog eu rajha; šta očekivati nego da na neporecive činjenice odgovori da je sve zlonamerno prema "civilizovanim kromanjoncima".

 3. deda mraz says:

  Odavno se nisam ovako nasmejao.Trideset zemalja sa najvecim stepenom demokratije EU i NATO zemlje izmedju ostalog da krenemo sa dna Albanija,Turska,Bugarska, Rumunija,Hrvatska su zemlje koje nisu vredne pomena i naravno fasisoidna hrvatska.Samo mi jedno nije jasno kod ovih ustasa,za internu upotrebu su svi ustase a kada to neko kaze sa strane svi negiraju.A u ovome ostatku kako gde tj. koliko si im potreban toliko te i vole a svi fasiste podrzavaju u drugim zemljama i Ukrajina je najbolji primer.SVKA CAST RUSIMA sto ovo javno kazu za ustase a nasi prtokolonasi im lizu guzicu.

 4. Mila says:

  Glavno da je Vucko popio kaficu sa Kitarickom za njenu inoguraciju,a za Srbe mu se ladno znate vec sta u Srbiji a kamo li u Hr,naputak ili ti fax iz Brsela, isto fasisticke tvorevine, se mora postovati.Vezi konja gde gazda kaze. Hvala Rusiji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *