ХРВАТСКА опет провоцира Србију

HRVATSKA opet provocira Srbiju

21 februara 2017

kolinda-grabar-kitarovic-654

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se sporna ploča u Jasenovcu ne može samo tek tako ukloniti.

U Jasenovcu je u čast poginulih pripadnika HOS okačena ploča na kojoj se nalazi ustaški izraz „Za dom spremni“.

Kitarovićeva navodi da se ploča ne može tek tako ukloniti ako je ni sam zakon ne zabranjuje.

– Ploča nije usmerena na ono što se dogodilo u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu, što duboko poštujem. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulisano godinama, a pre toga toga nisu reagovali ni moji prethodnici niti prethodne vlade, zašto sad to najednom postaje problem. Treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića koji su poginuli braneći Hrvatsku i Jasenovac – poručila je Grabar Kitarović.

Predsednica Hrvatske nije saglasna s ocenom da u hrvatskom društvu raste netolerancija.

Kako kaže, upravo je suprotno, ali ima još mnogo posla jer u društvu još ima govora mržnje.

Odbacuje i prozivke da često među zadnjima osuđuje nasilje, te ističe kako reaguje uvek u skladu s informacijama kojima raspolaže.

– Bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija i govor mržnje koji osećam i prema institucijama i prema sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija da reaguju, pa i od celog društva, da se konačno uljudimo i počnemo jedni prema drugima postupati s tolerancijom i poštovanjem – naglasila je Kitarovićeva.

Dodala je kako je jasnije nego bilo ko u Hrvatskoj osudila sve totalitarne ideologije i vrlo jasno se odredila prema Jasenovcu, ali i istakla kako neće dopustiti da „izjednačuje Drugi svetski rat s Domovinskim ratom“.

Takođe, navodi da neće dozvoliti nametanje podela u društvu na one koji su bili na strani antifašizma i one koji su na strani Domovinskog rata.

– To apsolutno ne isključuje jedno drugo – rekla je ona i naglasila kako neće dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrednostima i ‘Hrvatskoj nameće nekakav teg ustaštva i fašizma, jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susednim zemljama kako bi diskreditirali Hrvatsku“.

– Isto tako i vi u medijima izvlačite moje izjave iz konteksta i postavljate ih u kontekst nekakve međunarodne prisile. Ja nisam takva osoba, ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO-a, koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima. Neću dopustiti nikome da vređa ovu Hrvatsku, niti da vređa branitelje koji su se borili za slobodnu demokratsku Hrvatsku, a ne ni za kakve aveti prošlosti – poručila je hrvatska predsednica.

(Jutarnji list)

KOMENTARI2 komentara

  1. Željko says:

    Može nam se !!

    • Mare says:

      @ Željko "sine tisucljetne povijesti" koja pocinje od 1990-te,moze vam se ali nece zadugo i zauvek...zapamti mozes KAKO hoces ali ne mozes DOKLE hoces.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *