ХРВАТСКА ОПТУЖИЛА СРБИЈУ: Хрватска расписује потернице за мајорима и генералима ЈНА ПОСЛЕ 26 ГОДИНА!!

HRVATSKA OPTUŽILA SRBIJU: Hrvatska raspisuje poternice za majorima i generalima JNA POSLE 26 GODINA!!

13 decembra 2017

Hrvatska policija održala pres konferenciju povodom završetka istrage o raketiranju Banskih dvora koje se dogodilo pre 26 godina. Optuženo je šest visokih oficira JNA.

Kako prenosi Index.hr, konferencija je protekla je u pomalo „bizarnom tonu“, s obzirom na činjenicu da je policija organizovala konferenciju povodom završetka kriminalističke istrage o događaju koji se dogodio pre punih 26 godina.

Reč je o komandantu 5. vazduhoplovnog korpusa general majoru LJ. B., načelniku u PVO S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referentu u tadašnjem KOS ratnog vazduhoplovstva Č. K. i dva pilota koji su ispalili rakete na banske dvore R. D. i D. L.

Napad se dogodio 7. oktobra 1991, kada su avioni Jugoslavenske narodne armije raketirali i teško oštetili Banske dvore, sedište hrvatske vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i u kojoj se on nalazio u trenutku napada.

U tom napadu poginula je jedna osoba, četiri su povređene, srušen je deo krova Banskih dvora, a skoro sve prostorije su oštećene. Dva jugoslovenska borbena aviona oko 15 časova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palatu, a ostale su pale na susedne zgrade.

U trenutku napada Tuđman je razgovarao u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim predsednicima jugoslovenskog predsedništva i vlade.

Na današnjoj pres konferenciji hrvatska policija je saopštila da je za taj napad prijavljeni bivši majori i general majori bivše protivvazdušne odbrane JNA.

– Podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin Hrvatske – rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije.

– Tih šest osoba je prijavljeno za ubistvo pripadnika najviših državnih tela u pokušaju. Drugo kazneno delo za koje se ta šestorica sumnjiče je ratni zločin protiv civilnog stanovništva – dodao je Gudelj.

Pošto se optuženi ne nalaze u Hrvatskoj za njima će se raspisati međunarodne poternice, a biće pokrenute i druge radnje, rekao je Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva.

Na pitanje novinara zašto im je trebalo 26 godina da završe istragu, iz policije i tužilaštva su rekli da je slučaj bio veoma složen i da se posebno intenzivirao 2016. kada su dobili ključne informacije. Takođe, kako je rečeno, optuženi su najviši vojni zvaničnici oko kojih postoji zid ćutanja.

Pravosudni organi Srbije nisu učestvovali u istrazi, takođe je rečeno.

– Morate imati u vidu da su i prijavljeni i deo svedoka visoko rangirani činovnici JNA, takve ljude je godinama okruživao zid ćutanja koji je trebalo probiti – dodao je načelnik kriminalističke policije.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ramiza says:

  Pa Martić robija za banske dvore. Eh da ih je bar sravnio sa zemljom sve sa posadom pa da im više ne padne napamet dirati u mečku.

 2. Rade says:

  Pa Srbija i ne treba dizati optužnice za tzv. branitelje kada oni sami sebi presuđuju na pravdi Boga za zločine u zločinačkoj i agresorskoj akciji oluja. Od 1995 ih je 4389 počinilo samoubojstvo.

  • Miloš says:

   Nemaš najnoviji update: 4390 sa Praljkom ;-)

 3. Mali vuk says:

  Ovoj bolesti nema kraja niti leka a ceo svet zna da su prva i druga NDH genocidne tvorevine i samo se razlikuju sto je prva stvorena na Srbskoj krvi, ubijanjem Srba a druga na etnickom ciscenj, progonu Srba !

 4. Beli Orao says:

  Pošto su bolesni psihopati oni će da objavljujući poternice još 150 godina a kad nebudu mogli više izmišljati onda će se sami ubijati, jer oni moraju isto ko Ameri uvijek zlo proizvoditi !!!

 5. Slobodan Cekic says:

  Koliko znam , Srbi imaju mnogostruko vise povoda za takve krivicne istrage. Treba ih znaci pokrenuti, do zadnje, uz odgovarajuce zahteve Interpolu za hapsenje optuzenih lica. Drugog nacina razgovora sa hrvatskim vlastima nema, to je vec odavno moralo biti jasno.

 6. 369tappp says:

  Da , daaaaaa, nema kod nas Hrvata labavo i ne postoji realna šansa da zaboravimo veliko srpsko razaranje Hrvatske Domovine , nit za 5000 godina. Moglo vam je svima biti dobro , da ste nas Hrvate ostavili , da odemo u miru , poput Češko slovačke , mogli ste odavno skupa sa nama Hrvatima biti u EU , nebi bilo privatizacije u ratno doba , nebi bilo preskupe obnove porušenih dijelova Hrvatske , nebi srbiju i srbe proglasili genocidnima i....., nitko nikada u Hrvatskoj ne bi postavljao srpsko pitanje i tko bi uopče pitao i znao za vas , ako bi vam bilo dobro ili loše kao i ostatku Hrvatske Domovine? ..., A ovako ....., po prvi puta u povijesti ove napačene planete , jedini ste narod koji je izručio svoga predsjednika međ. sudu za ratne zločine i koji je nedvojbeno kriv za sva zla na balkanu , ostadoste za vijeke vijekova bez Kosova , i sa sve jačim i jačim zahtjevima za osamostaljenjem Sanđaka , Vojvodine i juga srbije ....,,a Bog zna i svi mi znamo da imate toliko manjina i da svi traže svoju autonomiju i prava , da će se na kraju postavljati samo jedno pitanje : Što je i gdje je uopče srbija , tko su srbi i kada nas nebude ----jesu li uopče postojali???? uISTINU , NE VJERUJEM PROROČANSTVIMA , TIPA--""VIDOVITI MILAN"", NO ONO O SRBIJANCIMA POD JEDNOM ŠLJIVOM VAM SE DEFINITIVNO KAŽE...nADALJE , MOGLI SMO BITI JEDAN OD NAJVEČIH EKONOMSKIH SAVEZA NEOVISNIH DRŽAVA..........., ALI , ZOV vam velike srbije bijaše prejak......., Hrvatska Domovina je svoj problem opstanka riješila ...........,A vi ???????????????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *