HRVATSKA: Optužnica protiv komandanta brigade JNA

HRVATSKA: Optužnica protiv komandanta brigade JNA

15 oktobra 2013

200px-Logo_of_the_JNA.svgU Osijeku podignuta optužnica protiv komandanta brigade JNA Bore Ivanovića (69), za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u Slavoniji.

Županijsko državno tužilaštvo, ne navodeći njegovo ime, u saopštenju tvrdi da je te zločine počinio kao komandant 12. proleterske mehanizovane brigade JNA, jedinica teritorijalne odbrane Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače i dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, prenela je Hina.

Hrvatsko tužilaštvo ga tereti da je izdavao naredbe za napade i neselektivna granatiranja radi osvajanja tih mesta i etničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, znajući pritom za zlostavljanja, ubijanja i pljačkanja koja nije sprečio, iako je mogao i svesno je pristajao da njemu podređene jedinice nastave to da čine.

U optužnici se navodi da su njemu podređene jedinice prilikom osvajanja Tordinaca, usmrtile 22 civila, 11 meštana je prvo zlostavljano u jednoj kući, a zatim prebačeno u logor Begejci na područje Srbije.

On se optužjue i da je komandovao napad na Ćelije 7. jula 1991. godine kada su svi meštani bili prisiljeni da napuste selo, koje su pripadnici teritorijalne odbrane susednih srpskih sela opljačkali, a posle toga su artiljerijsko-raketne jedinice JNA i teritorijalne odbrane, vežbajući gađanje, sravnili Ćelije sa zemljom.

Nakon okupacije Laslova, Orlovnjaka, Ernestinova i Antunovca, između 4. septembra do decembra 1991, pripadnici njemu podređenih jedinica ubili su 21 civila, pet mučili, a četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske predali Arkanovim dobrovoljcima znajući da će ih oni ubiti.

Tela ubijenih bacili su u masovnu grobnicu u Ćelijama, a neposredno pre mirne reintegracije, Boro Ivanović je lično došao u Ernestinovo i naredio da se tela iskopaju i premeste na još nepoznatu lokaciju.

Potom su ubili još tri zarobljena pripadnika Hrvatske vojske, od kojih se za dvojicu još ne zna ko su, navodi se u optužnici Županijskog državnog tužilaštva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *