Hrvatska optužuje i Nikolića za genocid i veze sa Vojislavom Šešeljem

Hrvatska optužuje i Nikolića za genocid i veze sa Vojislavom Šešeljem

4 marta 2014

Tomislav NikolicHrvatska se na jučerašnjem startu procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu oštro obrušila na Srbiju, uvrstivši u dokazivanje krivice za genocid tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. čak i optužbe na račun aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Zanimljivo je da Nikoliću predstavnici Zagreba pripisuju odbijanje da prizna genocid, ali ne u Hrvatskoj, već u Srebrenici i optužuju ga da se nije odrekao veza sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Baziraju se na odgovornosti vlasti Slobodana Miloševića za genocid nad nesrbima i tvrdnjama o njegovoj namerenosti da formira “veliku Srbiju”. Kao argument za to glavna zastupnica Vesna Crnić-Gorotić iznela je ocenu da je SR Jugoslavija pod vođstvom Miloševića organizovala, podstakla i počinila “genocidnu kampanju” u Hrvatskoj.

– Ideja Velike Srbije pokrenuta je 1986, a od 1990. Milošević je, zajedno sa saradnicima, uključujući Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića Arkana, krenuo u Hrvatskoj u genocidnu kampanju, govorom mržnje protiv Hrvata, koja je otvorila vrata genocidnim aktima – rekla je Gorotićeva i kao ilustraciju prikazala snimak uništenog Vukovara.

Ona tvrdi da su mnogi srpski politički lideri, posle pada Miloševića, uporni u negiranju zločina u Hrvatskoj. Kao primer je navela predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji odbija da prizna da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid, uprkos presudi međunarodnog suda.

– Srbija traži utočište u činjenici da niko nije bio optužen, ni osuđen za genocid u Hrvatskoj pred Haškim tribunalom. To ne znači da genocida nije bilo, niti propusta da se on spreči – kazala je hrvatska zastupnica.

Premijer Srbije Ivica Dačić, reagujući na početak suđenja, podsetio je da je Srbija htela da se istovremeno povuku i tužba i kontratužba, ocenio da političari ne treba da dozvole da to suđenje iskomplikuje odnose dve zemlje i uzburka nacionalne strasti.
– Ukoliko se argumenti sa suđenja budu prepričavali u medijima, to će dodatno uzburkati nacionalne strasti – rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija spremna da opovrgne hrvatsku tužbu i da je srpska tužba zasnovana na dovoljnom broju dokaza.
– Šta god da je bilo u prošlosti moramo na to da stavimo tačku. Za raščišćavanje svih istorijskih računa dobro je da se suđenje dovede do kraja i da međunarodni organi daju svoje mišljenje i presude – kazao je srpski premijer.

Na snishodljiv odnos Srbije prema Hrvatskoj ukazao je predsednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić ocenivši da Beograd zarad očekivane “pomoći” u procesu evrointegracija javno priželjkuje nerešen rezultat spora pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

– Unapred se priznaje nepostojanje počinjenog genocida nad Srbima u Hrvatskoj tokom realizacije hrvatskog državnog projekta kroz akcije Tuđmanovih, Šuškovih i Bobetkovih eskadrona, po sistemu spržene zemlje – kritikovao je on, istakavši da se otvaranje pitanja genocida nad srpskim narodom u vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske više ne pominje, čak ni u prikazu kontinuiteta zločina i uzročno-posledičnih veza.

Zaključci o postojanju i kontinuitetu procesa diskriminacije i nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, prema njegovim rečima, sadržani u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljuds

Saša Obradović: “Oluja” je naš najjači dokaz

Šef pravnog tima Saša Obradović rekao je da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne nad Hrvatima, kako to tvrdi hrvatska strana. Kao primer za tu tvrdnju on je podsetio da u toj državi ima jedna trećina Srba od broja koji je postojao 1991. godine.

“Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije ‘Oluja’ i to su naši glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave”, rekao je Obradović nakon završetka prvog dana usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
On je istakao da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata.

“Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom – srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH, koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i pored toga, u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu u kojoj tvrdi da je srpski narod devedesetih godina izvršio genocide, tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj.

“To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom ‘da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu”. “I nestali su”, naveo je Obradović komentarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *