ХРВАТСКА: Пленковић и на божићном пријему о великосрпској агресији

HRVATSKA: Plenković i na božićnom prijemu o velikosrpskoj agresiji

6 januara 2017

plenkovic-hrvatska-3t

U Srpskom nacionalnom veću upriličen je prijem povodom Božića, na kojem je predsednik tog veća Milorad Pupovac kritikovao vladu Andreja Plenkovića.

Pupovac je kritikovao vladu zbog uslova u kojima živi srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj, ali i zbog Jasenovca, dok je premijer ponovo govorio o Hrvatskoj kao žrtvi „velikoosrpske Miloševićeve politike“.

„Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo u senci. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i verom u bolje sutra, ali i senkom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz tog gesta, toga čina na tom mestu ne može da ne bude proizvedena“, kazao je Pupovac Plenkoviću, koji je bio počasni gost na tom prijemu.

Pupovac je rekao da mu je jedna saradnica rekla da bude ličan i da govori u svoje ime na božićnom prijemu, ali da on to ne može, jer mu uloga to ne dopušta.

„Sigurno je da svi međusobno delimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog“, kazao je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da stradanje, kako je rekao, jednog od nas ne može biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, „pogotovo ne na mestu na kojem je u 20. veku stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate“.

„Gotovo 8.000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016, program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove poverenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti“, poručio je.

Pozvao je na toleranciju, prihvatanje i stvaranje oslonca zajedničkim rešenjima.

Skupu su se obratili i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kao i Vladimir Božović, izaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je poručio Srbima u Hrvatskoj da će ih matična zemlja uvek braniti.

Takođe je kazao da tragičnu prošlost nije moguće izbrisati.

„Božićno vreme i praznici za sve vernike izazivaju najviše emocija, ljubavi, introspekcije, solidarnosti“, kazao je Andrej Plenković.

„Videli ste da smo ove godine poslali poruku suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti“, kazao je Plenković, navodeći i da Hrvatska „nakon pravednog, odbrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike, te ulaska u NATO i EU želi tretirati manjine i poštovati ih uz maksimum napora da se njihov život odva na najkvalitetniji način.“

„Činjenica da je 20. vek obeležen velikim tragedijama i sukobima nameću nam zadatak da se 2017. suočavamo s prošlošću… Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove vlade“, kazao je Plenković, ponavljajući da je ambicija njegove vlade postizanje konsenzusa o tom pitanju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *