Хрватска покренула поступак за прекид арбитраже о Пиранском заливу

Hrvatska pokrenula postupak za prekid arbitraže o Piranskom zalivu

31 jula 2015

08-piran 02_620x0Hrvatska vlada pokrenula je i zvanično postupak za prekid arbitraže, a na relaciji Zagreb – Ljubljana počeo je pravi verbalni rat u kojem niko nikoga ne štedi. Hrvati tvrde da su ih Slovenci pokušali prevariti i da je pravi razlog povlačenju iz arbitraže podmetanje novih dokumenata u postupak, dok Ljubljana najavljuje da će Hrvatsku blokirati u pristupu Šengenu.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić sazvala je ambasadore akreditovane u Zagrebu i objasnila im hrvatske razloge povlačenja iz arbitraže, naglasivši da je Ljubljana kompromitovala ceo postupak. Iako Evropska komisija insistira da se postupak nastavi Zagreb je čvrst u stavu da neće prihvatiti bilo koji zaključak Arbitražnog suda u Hagu. Time se sve vraća na staro, od pre slovenačke blokade, što znači da vredi isti režim u savudrijskom zalivu kao što je bio devedesetih godina posle osamostaljenja Hrvatske i Slovenije.

„Slovenci su egoistični i misle samo na sebe“, tvrde u Zagrebu, dok iz Ljubljane optužuju hrvatske političare da ih je ujedinila samo mržnja prema Sloveniji. Istovremeno Pusićeva odbacuje svaku mogućnost slovenačke blokade za ulazak Hrvatske u šengenski režim, najverovatnije 2016. godine. „Sledeće godine najavila se inspekcija koja će prekontrolisati jesmo li udovoljili svim uslovima i posle tog izveštaja, ukoliko ono bude pozitivno i konstatuje da smo svemu udovoljili, Hrvatska treba, može i mora da uđe u Šengen“, kaže Pusićeva.

Ipak, ima mnogo onih koji smatraju da je ovo samo završetak prvog čina u drami oko granice i da sledi nastavak, koji ide u prilog Slovencima. Naime, teško je zamisliti da će Hrvatska moći da odgađa rešenje, a davno ratifikovan sporazum bivših premijera Ivice Račana i Janeza Drnovšeka, u kojem je hrvatski šef vlade praktično dao Piranski zaliv Slovencima, stalno visi nad glavom Zagreba. Mnogi smatraju da je i potez Ljubljane da za arbitra izabere predsednika međunarodnog suda pravde veoma lukavo rešenje, koje će na diplomatskom polju dati prednost Slovencima.

Bez obzira na retoriku, većina analitičara procenjuje da se odnosi dve države neće bitno pokvariti i da će se nastaviti prepucavanje političara koja narod malo interesuju. Slovenci i Hrvati previše su umorni od reformi koje su im donele slabiji standard, pa priče o granici više nisu onako naelektrisane kao za vreme hrvatskih pregovora sa EU.

TURISTI NE HAJU

I DOK se razmenjuje baražna paljba između Zagreba i Ljubljane za Piranski zaliv, slovenački turisti masovno su preplavili Jadran. Više nema bojkota kupovanja slovenačkih proizvoda u Hrvatskoj. To bi, doduše, bilo i teško jer su ionako Todorić i Tedeski pokupovali sve što je vredelo kod Slovenaca.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dux says:

    @Splićo :-) :-) :-) krrrrrruuuuuuuuzzzzzzooooooggggggguuuuuuuzzzzzzzzzzzzzz.........kako nisi dao? :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *