„ХРВАТСКА покушава да објасни да фашизам и није био лош“

„HRVATSKA pokušava da objasni da fašizam i nije bio loš“

18 decembra 2016

croatia- Hrvatska1473277_960_720

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da dešavanja u Zagrebu na protestu u na fudbalskoj utakmici nisu incidenti već zvanična politika Hrvatske, koja pokušava da objasni da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici.

– To što se dešavalo u Hrvatskoj nije incident, incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja. Ovo je nastavak zvanične politike Hrvatske u kojoj umesto da se razračuna sa fašizmo i ustaškim nasleđem pokušavaju da objasne da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili hiumanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima bilo zasluženo i da su to Srbi morali da očekuju – rekao je Vulin na RTS-u.

On je dodao da je neshvatljivo da zemlja EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem i da ga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

– Jedino moguće objašnjenje je da je to zvanična politika. Ako ministar spoljnih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje za sveca Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske – naglasio je ministar.

Kako kaže veoma je zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali je zabrinut i za stanje duha u hrvatskoj naciji, društu ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog druzštva.

– Ovo više nije pitanje za Hrvatsku ovo je pitanje za EU – rekao je Vulin.

Upitan šta Beograd može da učini za Srbe van granica zemlje, Vulin je rekao da će Srbija voditi računa o njihovom položaju, te da će se svaki diplomatski uspeh, svaki ekonomski uspeh Srbije odraziti i na poboljšan položaj Srba koji žive van granica Srbije.

– U fokusu naše spoljne politike je kako zaštititi Srbe, ali je neophodna saradnja i EU i Hrvatske države, koja je imala drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva ‘Ubi Srbina’ i ‘Srbe na vrbe – zaključio je Vulin.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. USS Sputnjik says:

    Zašto se taj Vulin petlja u resor ministar vanjskih poslova? U Srebiji vlada totalni iznered, čak i u ministarstvima u vladi. Ministar za rad i socijalna pitanja komentira vanjsku politiku. :-D U Srbiji se očito ne zna tko pije, a tko plaća.

  2. Vasilije says:

    VULIN JE NADMASIO SESELJA U PATRIOTIZMU !

  3. Lela says:

    Bez obzira,koju Vulin funkciju vrši,rekao je ISTINU !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *