ХРВАТИ ДОБИЛИ ЗАДАТАК ДА ЗАПАЛЕ БАЛКАН – Хрватска помаже стварање војске Косова

ХРВАТИ ДОБИЛИ ЗАДАТАК ДА ЗАПАЛЕ БАЛКАН – Хрватска помаже стварање војске Косова

7 јула 2017

Кандидат за премијера тзв. Косова Аљбин Курти тврди да ће нова влада у Приштини „формирати војску у партнерству са Албанијом и Хрватском“.

„Претходне иницијативе за формирање војске наишле су на међународни зид. Наша влада неће изненадити међународне факторе, већ ће изненадити злочинце“, поручио је Курти у синоћној емисији „Зона дебате“ телевизије „Клан Косова“, преноси „Кос сев“.

Наводи се да је Курти, говорећи о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску самопрокламованог Косова, коју је покренуо председник тзв. Косова Хашим Тачи кроз законске измене, а не кроз уставне, како је за међународну заједницу било једино прихватљиво – због чега је, како се у Приштини верује, ова трансформација и заустављена, навео да је Тачијев „проблем“ био то што је „све изненадио“.

„На крају се испоставило да то није било озбиљно и дигао је руке од тога,“ рекао је Курти.

Он је казао и да ће његова влада „одмах започети формирање војске, али то формирање не значи да може да се уради преко ноћи“.

„Војска може да се распусти преко ноћи, али не да се формира. Не можете да формирате војску, без разговора са Тираном и без разговора са НАТО. Нема смислила да се косовска војска формира на изненађење наших савезника и партнера,“ закључио је Курти.

„Кос сев“ преноси наводе „Клана Косова“ да је, иако је друга странка по резултатима на изборим одржаним 11. јуна, покрет Самоопредељење направио је највеће изненађење и најбољи резултат, са 200.138 гласова, а сам Курти је био кандидат који је освојио највише гласова изборима – 143.642.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Harry Neron says:

    Buadalština. Vojska Kosova je več odavno stvorena samo se ne zove vojska. A za promenu imena ne trabaju nikakvi stranci nego samo i izključivo volja poslanika u parlamentu u Prištini da promene ime u zakonu i ustavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u