HRVATSKA POPUSTILA: Perković odveden iz kuće, izručuju ga u Nemačku

HRVATSKA POPUSTILA: Perković odveden iz kuće, izručuju ga u Nemačku

24 januara 2014

reg-Josip-Perkovic_620x0113339276Policija je jutros došla po bivšeg funkcionera Udbe Josipa Perkovića i odvela ga iz njegove kuće u Zagrenu u, za sada, nepoznatom pravcu, piše Jutarnji list. Između Hrvatske i Nemačke dogovoreno je da izručenje bude danas, piše Index.hr.

Perković je odvezen u civilnom automobilu, oko 10.30. Neki mediji pretpostavljaju da je odveden na aerodrom u Zagrebu, jer se čeka njegovo izručenje Nemačkoj. Index.hr piše da se očekuje da on poleti nakon 13h.Ipak, kako prenosi taj portaj, izručenje Perkovića može biti zaustavljeno u poslednji čas ukoliko Ustavni sud Hrvatske na osnovu žalbe Perkovićevog advokata Atnta Nobila donese odluku o privremenoj zabrani izručenja.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, vlasti u Nemačkoj u međuvremenu su primile obaveštenje da su hrvatski sudovi doneli pravosnažnu presudu da Perković može biti izručen Nemačkoj, koja ga traži zbog ubista emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu 1983.

„Danas stižu kolege iz Nemačke, na dogovor s hrvatskom policijom o detaljima predaje. Ne želim da krivoinformišem javnost, ali mislim da će dogovor bitipostignut narednih dana. Danas dolaze na dogovor pa pretpostavljam da nikakve žurbe nema da se predaja danas mora dogoditi“, kazao je Ostojić.

Rok za ekstradiciju je deset dana od donošenja pravosnažnog rešenja što znači najkasnije u ponedeljak. Iako su neki mediji javili da je Ustavni sud, na predlog Perkovićeve odbrane, doneo privremenu meru kojom odlaže izručenje bivšeg obaveštajca do konačne odluke tog suda o žalbi odbrane, HRT navodi da je Ustavni sud juče zasedao, ali da još nije doneo odluku.

Navodno će odluka biti doneta tek sutra ili u ponedeljak, što bi za Perkovića moglo da bude kasno, budući da su ostala još samo četiri dana za izručenje. Da bi sprečio ili odložio izručenje, Perkovićev advokat podneo je u sredu ustavnu tužbu na odluku o tome da njegov klijent bude izručen Nemačkoj, ali i tražio da Ustavni sud do svoje konačne odluke izrekne privremenu meru obustavljanja izručenja.

Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je juče u intervjuu za Dojče Vele umešanost u ubistvo Stjepana Đurekovića.

„S ubistvima nemam nikakvu vezu. Davno sam rekao: s ubistvom Đurekovića apsolutno nikakv nikakav dodir nemam, kao ni dodir s bilo čijom smrću“, izjavio je Perković i dodao da se „bavio klasičnim obaveštajnim poslom, na zaštiti hrvatskog teritorija“.

On nije želeo da kaže ko stoji iza tog ubistva, rekavši da nema dovoljno podataka. Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Perković tvrdi da je žrtva lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima nemačke tajne policije lažno svedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *