ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нећете у ЕУ, ми улажемо вето

ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нећете у ЕУ, ми улажемо вето

6 марта 2015

srpska-i-hrvatska-zastava-2У делу јавности у Србији постоји забринутост да би хрватски представници у институцијама ЕУ могли условљавати званични Београд у процесу евроинтеграција. Таква бојазан је поткрепљена чињеницом да хрватска у Европском парламенту као чланица ЕУ има право вета, преноси Радио Слободна Европа.

Иако су хрватски чланови Спољнополитичког одбора Европског парламента пре десетак дана остали изоловани у покушају да у резолуцију о напретку Србије уграде низ захтева који би условили напредак Србије решавањем билатералних питања са Хрватском, ако се определи за политику такве блокаде, Хрватска би у Европском савету, где нема прегласавања, могла искористити право вета и гласати против отварања поглавља у преговорима Србије са ЕУ.

СВЕ ТАЈНЕ ЕУ – ЕВО ШТА ЈЕ ЗАПРАВО ЕУ

Одговарајући на питање да ли ће Хрватска наставити да у Бриселу условљава Србију нерешеним билатералним питањима, Јован Комшић, професор Новосадског универзитета, каже да се боји да би се то могло догодити, јер није могуће очекивати стратешки преокрет политичких снага у Хрватској које стреме идеолошкој платаформи националне деснице, које су добиле прву политичку битку избором нове председнице и које се припремају за парламентарне изборе до краја године, ако не и пре.

– У том контексту није могуће очекивати да неће користити сваку трибину, у националном контексту пре свега, али и у европском контексту, за емитовање политичких порука које пријају њиховим бирачима. Нажалост, у тој национализацији политике њиховим бирачима су врло блиске политичке поруке затезања политичких односа са Балканом, који још дуго мора седети у чекаоници за Европу – каже Комшић, а преноси Радио Слободна Европа.

НАЈНОВИЈИ УСЛОВИ И УЦЕНЕ ИЗ ЕУ

До извесног ублажавања тензија могло би доћи након билатералних сусрета високих званичника двеју земаља, после посете председнице Хрватске Србији, верује Комшић, али додаје да не очекује битно одустајање од политизације неуралгичних тема на овим просторима.

С друге стране, поједини аналитичари у Хрватској напомињу да предлагање низа амандмана на извештај о напретку Србије у Европском парламенту од стране петоро хрватских европарламентараца из редова странке Европских пучана, дакле десног центра, није хрватска државна политика. Хрватска је у низ наврата нагласила како неће решавањем билатералних питања условљавати српске преговоре о чланству у Европској унији, а на то се обавезала и посебном декларацијом у Сабору.

– И све је то изазвало потпуно непотребну стрку због једног једноставног разлога, а тај је да Србија бар још 10 година не улази у Европску унију. Потпуно је свеједно што у овом тренутку ради нетко с хрватске или српске стране – или готово потпуно свеједно – јер они који ће тада одлучивати вероватно су људи о којима данас ништа не знамо – каже Пуховски.

(Телеграф.рс / Извор: Слободна Европа)

KOMENTARI13 коментара

 1. АРТИЉЕРАЦ says:

  Народ Србије и не ЖЕЛИ да иде у наци-еу, много нам помажете ако то урадите. Хвала

 2. боке says:

  тоооо мајстори!!! Само нове услове поставлјајте или ако можете неки трајни вето да ставите да никада не уђемо у ту еурупу.Иако сам мислио да никада хрватима нећу рећи хвала, овај пут сам се прешао. Стварно им хвала.

 3. Pravdaa says:

  Mnogo bi im bili zahvalni jer bi nam spasili dušu da ne idemo u tu EU fašističku tvorevinu sa bolesnom demokratijom.

 4. miloš says:

  Zato Srbija nije uslovljavljala HR pri njenom pristupanju EU sa imovinom, nestalim licima itd..., nego su pognute glave došli da im čestitaju ! Dokle će Srbi biti naivni i vjerovati, svima kojima ne treba vjerovati, naročito onima koji su počinili zločine !!??

 5. pera says:

  Konačno nešto korisno od ustaša. Svim srcem navijam da nas uslovljavaju, a voleo bih da ulože veto na članstvo. Da sam neka vlast, svako jutro bi počinjalo sa salvom pljuvanja po ustašama, da bi ih isprovocirao da se što žešće protive!!!

 6. milan says:

  Koja je to naivnost. Iako je to spas za Srbiju, da ne udjeu Eu, nitko vas Hrvati nece pitati ništa! Ako ostane ova izdajnička vlast u Srbiji, biti ce kako gazda kaže!

 7. Orlic says:

  tooooo bravo komsije i puno vam hvala.

 8. Danja says:

  E tko bi rekao da će nešto pozitivno doći s hrvatske strane... (al će da nas "upropastite" he, he, he....) Daj Bože da njihov veto potraje koju godinu (tek toliko da se EU raspadne :-))

 9. z-i says:

  Daj boze da se Rvati i EU sloze ,Inace srbija ce biti gore nego sada grcka.Eu ne daje ona samo uzima,Napred Rvati i ovako vas mrzim kao NACI NACIJU al samo za ovo ste u pravu.Srpska vlada prvo treba da pita NAROD oce li uopste u EU-rupu.

 10. z-i says:

  Izvinjavam se mrzim Rvate ali ne i Hrvatice jer one dolaze kod nas Srba na SEX PROVOD zat sto im se jako svidja "Hrvatice primite moje Izvinjenje

 11. slobo47 says:

  Prenaglašen uticaj Hrvatske u EU je bez ikakvog osnova,kad se zna da se važne odluke bitne za EU ne donose ni u Briselu već u Vašingtonu,jer je ovakva EU projekat i protektorat Vašingtona.

 12. Steva says:

  Najvaznije odluke u EU,donosi Merkelova,naravno u saglasnosti sa Amerima i onda to samo formalno potvrde u Briselu.Hrvate svakako niko nista i ne pita i nije to problem,problem je sto ni Merkelova ne zeli Srbiju u EU.Pa to valda znaju i vrapci na grani.I nema vise primanja novih clanica.Jer Srbija tretirana kao mala Rusija,nece biti primljena nikada,kao ni Turska.Mi smo na svu nasu srecu ne pozeljni u EU,i hvala Bogu da je tako.

 13. Легион says:

  Хвала и искрено се надам да ће се Хрватска држати својих речи! Србија не жели у ЕУ,све остало је лаж,обмана и пропаганда!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u