ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нећете у ЕУ, ми улажемо вето

HRVATSKA PORUČILA SRBIJI: Nećete u EU, mi ulažemo veto

6 marta 2015

srpska-i-hrvatska-zastava-2U delu javnosti u Srbiji postoji zabrinutost da bi hrvatski predstavnici u institucijama EU mogli uslovljavati zvanični Beograd u procesu evrointegracija. Takva bojazan je potkrepljena činjenicom da hrvatska u Evropskom parlamentu kao članica EU ima pravo veta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iako su hrvatski članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta pre desetak dana ostali izolovani u pokušaju da u rezoluciju o napretku Srbije ugrade niz zahteva koji bi uslovili napredak Srbije rešavanjem bilateralnih pitanja sa Hrvatskom, ako se opredeli za politiku takve blokade, Hrvatska bi u Evropskom savetu, gde nema preglasavanja, mogla iskoristiti pravo veta i glasati protiv otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

SVE TAJNE EU – EVO ŠTA JE ZAPRAVO EU

Odgovarajući na pitanje da li će Hrvatska nastaviti da u Briselu uslovljava Srbiju nerešenim bilateralnim pitanjima, Jovan Komšić, profesor Novosadskog univerziteta, kaže da se boji da bi se to moglo dogoditi, jer nije moguće očekivati strateški preokret političkih snaga u Hrvatskoj koje streme ideološkoj plataformi nacionalne desnice, koje su dobile prvu političku bitku izborom nove predsednice i koje se pripremaju za parlamentarne izbore do kraja godine, ako ne i pre.

– U tom kontekstu nije moguće očekivati da neće koristiti svaku tribinu, u nacionalnom kontekstu pre svega, ali i u evropskom kontekstu, za emitovanje političkih poruka koje prijaju njihovim biračima. Nažalost, u toj nacionalizaciji politike njihovim biračima su vrlo bliske političke poruke zatezanja političkih odnosa sa Balkanom, koji još dugo mora sedeti u čekaonici za Evropu – kaže Komšić, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

NAJNOVIJI USLOVI I UCENE IZ EU

Do izvesnog ublažavanja tenzija moglo bi doći nakon bilateralnih susreta visokih zvaničnika dveju zemalja, posle posete predsednice Hrvatske Srbiji, veruje Komšić, ali dodaje da ne očekuje bitno odustajanje od politizacije neuralgičnih tema na ovim prostorima.

S druge strane, pojedini analitičari u Hrvatskoj napominju da predlaganje niza amandmana na izveštaj o napretku Srbije u Evropskom parlamentu od strane petoro hrvatskih evroparlamentaraca iz redova stranke Evropskih pučana, dakle desnog centra, nije hrvatska državna politika. Hrvatska je u niz navrata naglasila kako neće rešavanjem bilateralnih pitanja uslovljavati srpske pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, a na to se obavezala i posebnom deklaracijom u Saboru.

– I sve je to izazvalo potpuno nepotrebnu strku zbog jednog jednostavnog razloga, a taj je da Srbija bar još 10 godina ne ulazi u Evropsku uniju. Potpuno je svejedno što u ovom trenutku radi netko s hrvatske ili srpske strane – ili gotovo potpuno svejedno – jer oni koji će tada odlučivati verovatno su ljudi o kojima danas ništa ne znamo – kaže Puhovski.

(Telegraf.rs / Izvor: Slobodna Evropa)

KOMENTARI13 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Narod Srbije i ne ŽELI da ide u naci-eu, mnogo nam pomažete ako to uradite. Hvala

 2. boke says:

  toooo majstori!!! Samo nove uslove postavljajte ili ako možete neki trajni veto da stavite da nikada ne uđemo u tu eurupu.Iako sam mislio da nikada hrvatima neću reći hvala, ovaj put sam se prešao. Stvarno im hvala.

 3. Pravdaa says:

  Mnogo bi im bili zahvalni jer bi nam spasili dušu da ne idemo u tu EU fašističku tvorevinu sa bolesnom demokratijom.

 4. miloš says:

  Zato Srbija nije uslovljavljala HR pri njenom pristupanju EU sa imovinom, nestalim licima itd..., nego su pognute glave došli da im čestitaju ! Dokle će Srbi biti naivni i vjerovati, svima kojima ne treba vjerovati, naročito onima koji su počinili zločine !!??

 5. pera says:

  Konačno nešto korisno od ustaša. Svim srcem navijam da nas uslovljavaju, a voleo bih da ulože veto na članstvo. Da sam neka vlast, svako jutro bi počinjalo sa salvom pljuvanja po ustašama, da bi ih isprovocirao da se što žešće protive!!!

 6. milan says:

  Koja je to naivnost. Iako je to spas za Srbiju, da ne udjeu Eu, nitko vas Hrvati nece pitati ništa! Ako ostane ova izdajnička vlast u Srbiji, biti ce kako gazda kaže!

 7. Orlic says:

  tooooo bravo komsije i puno vam hvala.

 8. Danja says:

  E tko bi rekao da će nešto pozitivno doći s hrvatske strane... (al će da nas "upropastite" he, he, he....) Daj Bože da njihov veto potraje koju godinu (tek toliko da se EU raspadne :-))

 9. z-i says:

  Daj boze da se Rvati i EU sloze ,Inace srbija ce biti gore nego sada grcka.Eu ne daje ona samo uzima,Napred Rvati i ovako vas mrzim kao NACI NACIJU al samo za ovo ste u pravu.Srpska vlada prvo treba da pita NAROD oce li uopste u EU-rupu.

 10. z-i says:

  Izvinjavam se mrzim Rvate ali ne i Hrvatice jer one dolaze kod nas Srba na SEX PROVOD zat sto im se jako svidja "Hrvatice primite moje Izvinjenje

 11. slobo47 says:

  Prenaglašen uticaj Hrvatske u EU je bez ikakvog osnova,kad se zna da se važne odluke bitne za EU ne donose ni u Briselu već u Vašingtonu,jer je ovakva EU projekat i protektorat Vašingtona.

 12. Steva says:

  Najvaznije odluke u EU,donosi Merkelova,naravno u saglasnosti sa Amerima i onda to samo formalno potvrde u Briselu.Hrvate svakako niko nista i ne pita i nije to problem,problem je sto ni Merkelova ne zeli Srbiju u EU.Pa to valda znaju i vrapci na grani.I nema vise primanja novih clanica.Jer Srbija tretirana kao mala Rusija,nece biti primljena nikada,kao ni Turska.Mi smo na svu nasu srecu ne pozeljni u EU,i hvala Bogu da je tako.

 13. Legion says:

  Hvala i iskreno se nadam da će se Hrvatska držati svojih reči! Srbija ne želi u EU,sve ostalo je laž,obmana i propaganda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *