ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нема никаквог попуштања – ако желите у ЕУ… (ВИДЕО)

ХРВАТСКА ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Нема никаквог попуштања – ако желите у ЕУ… (ВИДЕО)

19 јануара 2019

На јучерашњој конференцији за новинаре потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић осврнула се на оптужбе Николе Грмоје из Моста да заједно са премијером Андрејом Пленковићем ради у интересу Србије.

– То су заиста тешке речи, непримерене ријечи. Поготово у контексту онога што Влада и Министарство спољних и европских послова праћења преговора са Србијом, али и у контексту развој добросуседских односа са свим нашим суседима, па и с Републиком Србијом. Ми смо влада која је свесна отворених питања, њихове тежине, али свесна важности да се та питања кроз разне форуме морају и требају решавати управо у интересу РХ – рекао је он.Министарка Пејчиновић Бурић додала је да ће Хрватска инсистирати на пуном “испуњавању свих обавеза Републике Србије те да о томе неће преговарати”.

– Наша позиција је јасна, би ћемо стриктни и фер. Морат ће испунити сва мерила, нагласила је она.

Подсетимо, Никола Грмоја изазвао је праву лавину у среду у Сабору током расправе о извештају са састанка Европскога већа, а сличне ствари је поновио и гостујући у петак у емисији Полиграф Хрватског радија.

Додајмо тому да је Поверенштво за одлучивање о сукобу интереса одбацило пријаву Удружења Хрватских војних инвалида Домовинског рата из Славонског Брода против министарке Марије Пејчиновић Бурић. Пријављена је јер је својевремено радила на пројекту бржег приступања Србије ЕУ-у, а тренутачно је председница Повереништва Владе РХ – које треба утврдити предузимали Србија све кораке како би се казнили ратни злочинци, а у њеном се мандату није састало ни један пут.

– Садржај конкретног пројекта у потпуности се разликује од садржаја задатака Поверенштва које је именовала влада РХ. Сматрам да одговорна као међународни експерт којег је ангажовала и платила, а на темељу јавног тендера ЕК, кроз рад на том пројекту није остваривала никакав лични интерес који би био у супротности с интересима и политиком Републике Хрватске, објаснила је одлуку Повереништва Татјана Вучетић.

Гостујући у Дневнику ХТВ-а Марија Пејчиновић Бурић казала је да је Мост тешким, а неутемељеним оптужбама прешао границе пристојности за Хрватски.

– Оптужбе за велеиздају, ако су истините, решавају се другде, а не у Сабору. Мост се крије иза саборског имунитета, али то је њихов типичан приступ – бори се лажима и клеветама кад нема садржаја, рекла је.

Поновила је да, кад је Србија отварала Поглавље 23, због којег ју је Грмоја оптужио, није била у Влади, док је Мостов министар правосуђа имао кључну улогу у отварању тог поглавља.

У приступном процесу Србије Хрватска без попуштања инсистира на испуњавању свих критеријума и посебно за Србију заданих мерила, рекла је.

– Ту нема никаквог попуштања, али у томе не треба неаргументирано ићи ђоном. Само треба инсистирати на ономе што се мора направити. Јако је дугачак пут за Србију у испуњавању мерила у Поглављима 23 и 24. Влада Андреја Пленковића том је послу приступила врло озбиљно и одговорно. Желимо и пратити и учествовати у решавању отворених питања која имамо са Србијом, додала је.

(ХРТ)

KOMENTARI15 коментара

 1. Lazar says:

  Drage naše komšije, poštovana pokatoličena braćo, ako vas iko u toj uniji za nešto pita, ne dajte da nas uteraju u taj okrečeni grob. Vidimo kako ste vi prošli, pa ne dozvolite da i mi nadrljamo. Možda ćemo vam nekad valjati, ko zna.

  • opet ja says:

   Ne dajte nas u EU, vi ste nam jedina nada za izbavljenje... Stvarno, nadam se da nas Hrvatska neće pustiti u EU, ako do toga ikada dođe.

  • Za Srbiju says:

   Kakva braća. RAZbraća. To su najveći koljači srbskog naroda. Kada neko napusti svoj rod, postao je tuđinac i neprijatelj.

   • Deda Micko says:

    Srbi ce progledati kad se osvete za Jasenovac, milion zivota najmanje.

    • Karital says:

     Malo je milion, više,više je toga od dva miliona.

 2. zora says:

  Zalosno koliko ovaj narod veruje da je neko,a oni....

 3. Dani says:

  Citam i ne verujem,hocu da puknem od smeha:)))))umislili da su nekakav vazan faktor,nekakva "supersila"a u eu ih ne Hebu ni 0,0000000000000000000001%,hahahahahaaaaa...u eu ih gledaju kao ubudjao i smrdljiv sir,hahahaaaaa...

 4. Kulak says:

  Šta će našoj državi Srbiji i nama Srbima ta invalidna EU? Evo gledamo te hrvate. Otkako su ušli u EU demografski izumiru, masovno se iseljavaju, proizvodnja im je upropaštena, brodogradilišta pred zatvaranjem, trgovina u krizi sa bezbroj korupcijskih afera.Kad su etnički očistili Srbe iz hrvatske uz podršku NATO-a i dobili etnički skoro očišćenu zemlju mislili su da su uhvatili Boga za bradu.Prevarili su se gadno, ništa nije ispalo tako.

 5. Branicevac says:

  Braco Hrvati..mi Srbi vasa braca kja su vam dala slobodu 1918 godine inace vas nebi bilo kazemo vam ovaj put po srpski:Putuj Igumane ne brini za manastir! Daleko vam lepa kuca.Ova tvorevina koja se zove EU je natrula i krenula je da se raspada.Mi vam zelimo svaku srecu tamo jer ce vam trebati,seticete se ovih reci u momentu totalnog raspada EU.kada Salvini iz Rima bude pozeleo da se malo brcka u Dalmaciji i kad Orban pozeli da pojede slavonski lebac pardon kruh!Seticete se onda nas ali Srba biti nece!nece vise ludi gedza da ratuje za vas!neka vas ko pusto maslo razvlace Madjari i italijani jer pusto mleko i psi locu a mi Srbi cemo samo da sacekamo i da uzmemo ono sto je nase!kao sto rekoh seticete se ovih reci!srbi ce biti kao ona 3 majmuna nitice da vas cuju niti da vas vide niti bilo sta sa vama da govore!samo ce da gledaju vasu propast,jek ko ne zeli brata za brata imace tudjina za gospodara..ali ne brinem se ja za Vas navikli ste vi na tudjiski samari jahanje...uzivajte u tome.

  • Velika Metla says:

   Бранићевац,ДАЛЕКО било ја им нисам брат,а ни њих не сматрам за браћу! Из простог разлога-НА БРАЋУ СЕ НЕ ПУЦА!

 6. Nenad says:

  hrvatska je jedino bitna za rekalibraciju Nemačkog debelog dup/eta i frontalni zaron glavom u isto u potrazi za hranljivim materijama u obliku člankovitih glista...

 7. Baracuda says:

  Kada je neko fanatik, stvarno mu nema spasa ! Eto, Srbi su istjerani iz HR, sada su ostali sami, smeta im RS, njihov dan Republike, smeta im Srbija, a po gradovima trešti srpska muzika, mladi u automobilima slušaju SAMO srpsku muziku ! Mržnja je iskreniji osjećaj od ljubavi....!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u